Koronavírus a cestovanie autom: Čo treba vedieť? (Aktualizované)

Aktuálna situácia je, zjavne, celkom vážna. Teda mimoriadna. Mimoriadne opatrenia na spomalenie šírenia vírusu COVID-19 sú naozaj drastické. Niektoré firmy nariadili home office, niektoré firmy nerobia vôbec. Ako to bude pokračovať je ťažké predpovedať. Ale dá sa odpovedať na základné otázky ohľadne cestovania autom. Dôležite je riadiť sa, okrem platných zákazov a usmernení aj vlastným zdravým rozumom.

Kam môžem ísť?

V podstate nikto nie je limitovaný tým kam môže a kam nemôže ísť. V rámci Slovenska je to v poriadku. Ale tiež treba mať na pamäti, že ak aj zavreli školy a zavreli niektoré firmy, tak je to kvôli tomu, aby ľudia neboli zbytočne v kolektíve vystavení možnej nákaze. Preto treba mať na mysli, že každé zbytočné cestovanie môže zvýšiť riziko chytenia vírusu. Takže najlogickejšou voľbou je, ak to je možné, necestovať vo veľkom, aj keď prázdne cesty k tomu priam zvádzajú.

Foto: Autobazar.sk

Kde tankovať?

Najbezpečnejšie je tankovanie na automatických bezobsluhových čerpacích staniciach. Ale aj tie s obsluhou budú ešte normálne fungovať. Benzín a nafta dokonca trochu cenovo klesli. Viac klesli v susednom Rakúsku, ale natankovanie by každého automaticky uvrhlo do nútenej karantény. O zatváraní čerpacích staníc nikde nebola žiadna správa a v určitom režime budú fungovať stále.

Ako cestovať cez hranice?

Prechádzanie cez hranice je zložitejšie a vo všeobecnosti sa neodporúča. Väčšina hraničných prechodov je uzavretých a cez malý dedinský jednoducho ísť nemôžete. No a na tých veľkých to nie je tiež práve príjemné. Každé auto je kontrolované a každý kto cez prechod prejde musí okamžite do karantény na 14 dní. Výnimku majú len tí, ktorí bývajú v pohraničných oblastiach a majú potvrdenie od zamestnávateľa, že pracujú na území Slovenskej republiky. Reálne neodporúčame cestovať cez hranice nikam, ak teda nechcete skončiť v karanténe či už doma, alebo niekde v susednej krajine. Nie každá susedná krajina má však karanténu.

Všetky aktuálne informácie o koronavíruse nájdete na špeciálnej stránke portálu Aktuality.sk

Foto: Autobazar.sk

Ako dezinfikovať auto?

Predpokladajme, že predsalen bolo nutné prejsť na nákup základných potravín. Ideálne je mať pri sebe niečo na dezinfekciu samého seba a základných častí auta, ktorých sa dotýka každý. To znamená kľučky, madlá, volant, hlavica radiacej páky, páčky pod volantom, tlačidlá a displej. Na toto je vhodný zriedený isopropyl alkohol, alebo niečo z domácich potrieb, napríklad Sanitol. Druhá vec je ako ho zohnať, lebo aktuálne to môže byť trochu problém, ako vlastne aj zháňanie dezinfekčného gélu a rúšok. Ak nemáte dezinfekčný čistiaci prostriedok, tak svoju prácu spraví aj mydlový roztok. Akurát s ním tiež opatrne, aby sa do elektroniky nedostalo zvytočne veľa vody. Ideálne je dezinfikovať ruky už pred prvotným chytením vonkajšej kľučky a samotných kľúčov od auta, nakoľko si na kľučku nenanesiete prípadné infekcie, alebo aspoň otárať jednorazovou vreckovkou. Aj po dezinfekcii samého seba a auta nie je úplne ideálne sa počas jazdy dotýkať rukami tváre, najmä očí a nosa.

Ako sa chrániť po vystúpení z auta?

Po vystúpení z auta netreba práve protichemický oblek a plynovú masku. Aj keď to je ultimátna ochrana. Ideálne je mať prekrytie tváre, teda nosu a úst. Ak nemáte respirátory, lebo sa už takmer nedajú zohnať, tak veľkú časť baktérií zastaví aj šatka, ktorú si uviažete. S tým však opatrne, lebo vizáž banditu z divokého západu, prípadne, podľa štýlu uvazania šatky označenie za teroristu tiež nie je príjemnou kratochvíľou. Aj pri tankovaní je vhodné mať jednorazové gumové rukavice. Situáciu netreba podceňovať. Gumové rukavice sú však vhodným doplnkom počas celej doby po vystúpení z auta, lebo po návrate jednoducho rukavice dáte dole a na rukách tak nebudete mať žiadne vírusy.

Foto: Autobazar.sk

Ako je to s policajnými kontrolami a pokutami?

Samotné policajné kontroly sú nebezpečné pre obe strany, potenciálne, tak aktuálne by nemali prebiehať. Výnimkou môže byť naozaj vážna situácia. To však neznamená, že pivo pred jazdou je v poriadku. A pokuty za rýchlosť sú riešené veľmi jednoducho, objektívnou zodpovednosťou. To znamená, že pokuta za rýchlosť nebude uložená na mieste, ale zároveň príde majiteľovi vozidla. A s automatickým odosielaním nezjednáte nič. Racionálne je teda stále dodržiavať všetky dopravné predpisy.

Ako to bude s termínom STK?

Ak máte teraz, počas dní, kedy vláda vyhlásila shutdown, čiže uzavretie niektorých inštitúcií koniec platnosti technickej, či emisnej kontroly, tak by im nemala prísť pokuta. Treba si ju však po skončení mimoriadnej situácie riadne dorobiť. Ak by niečo predsalen prišlo, dá sa proti tomu vzniesť odpor stanovenými prostriedkami, o ktorých bude informovať samotný list. Ak teda máte platnosť technickej, či emisnej kontroly počas uzávierky po 12.3.2020, tak by ste nemali dostať pokutu za neabsolvovanie kontrol.

Budú otvorené servisy?

Podľa vyjadrenia premiéra z 15.3.2020 je jasné, že servisy budú zatvorené. Bude aj dostatok kontrolných orgánov. Takže čo robiť ak sa auto pokazí? To je otázne, na výmenu žiarovky v halogénovom svetle postačí návod z youtube, ale závažnejšie opravy budú musieť počkať. Podľa vyjadrenia na tlačovej konferencii nie je servis vozidiel nutný na prežitie.

Aktualizácia 16.3.2020 17:05

Krízový štáb rozhodol, že v prevádzke môžu naďalej byť autoservisy, pneuservisy a aj odťahové služby.

Foto: Autobazar.sk

Základom správania v súčasnosti je nepodliehať panike a zároveň používať zdravý rozum. Ak to nie je nutné, tak doprajte oddych aj svojim autám. Odporúčanie ostať doma nie je len vtipným rámikom na profilovú fotku na sociálnej sieti. O trvaní mimoriadnej situácie je ťažko dopredu hovoriť, možu nastať dve alternatívy. Prvou je, že aktuálne termíny nepomôžu a platnosť zákazov a obmedzení sa predĺži. Druhá možnosť hovorí, že ak pôjde všetko dobre, tak sa postupne budú jednotlivé reštrikcie zmierňovať a odstavovať. Ak by ste mali nejaké doplňujúce otázky, dajte ich do diskusie a my ich, podľa relevantnosti, doplníme do článku. Zatiaľ prajme pevné zdravie!

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Autobazar.sk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Koronavírus a cestovanie autom: Čo treba vedieť? (Aktualizov...