Zo starého Passatu si vyrobil vlastný elektromobil!

Elektromobily sú dnes v kurze ako nikdy predtým. Ešte pred pár rokmi bola idea elektrických áut, ktoré by neslúžili len ako mestské autíčka, na kilometre vzdialená. Doba sa mení, štáty zavádzajú najrôznejšie dotácie a s elektromobilmi sa môžeme stretávať čoraz častejšie. Lenže spraviť si elektromobil zo starého nepojazdného Passatu? Bizarné, no nie nemožné!

Passat na elektrinu v USA? Áno!

VW Passat nie je v USA príliš rozšíreným autom. Domáci majú stále v obľube klasické americké značky. Pán Eric Tischer na svojom YouTube kanáli ukázal svoj výtvor. V roku 2008 si kúpil starý nepojazdný VW Passat. A dal sa do práce. Vyzdvihnúť musíme to, že v roku 2008 ešte elektromobily až tak rozvinuté neboli a možno aj samotný Elon Musk by sa od neho mohol učiť.

Zdroj: evalbum.com

Jeho projekt bol dokončený už v apríli 2009. Základ tvoril 90 kW elektromotor Siemens, ktorý si Eric zohnal zo starého amerického elektromobilu z 90-tych rokov. Dopĺňa ho 99 článková batéria. Poriadnym kumštom bolo všetko prepojiť tak, aby to fungovalo. Zaujímavosťou je, že auto používa manuálnu prevodovku bez spojky, čo je pri elektromobile mimoriadne nezvyčajné. Nabíjanie je zabezpečené napätím 240 V s časovačom. Prečo? Aby sa auto nabíjalo až po polnoci, kedy je elektrina najlacnejšia. Eric má na dome aj solárne panely, takže ekonomickejšie nabíjanie je zabezpečené.

Zdroj: evalbum.com

Čo sa týka dojazdu, tak ten je na elektromobil vyrobený doma obdivuhodný, 160 km. Nuž a na koľko táto sranda Erica vyšla? Nebolo to málo, v prepočte na 22 500 €. Prihliadať treba na to, že najdrahšia bola samotná batéria, ktorá vyšla až na 12 300 €! Klobúk dolu pred takouto zručnosťou.

Zdroj: evalbum.com

Zdroj: evalbum.com

Zdroj foto: evalbum.com

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Zo starého Passatu si vyrobil vlastný elektromobil!