Honda bude mať extrémnu verziu Civic Type-R bez klimatizácie

Honda Civic Type-R patrí medzi tie najlepšie hothatche súčasnosti. Len nedávno toto auto prešlo modernizáciou, ktorá priniesla podobné zmeny ako v prípade štandardných verzií a teraz prichádza s dvoma špeciálnymi sériami.

Limited Edition

Prvou špeciálnou verziou je Limited Edition. Ako naznačuje názov, bude obmedzená počtom vyrobených kusov a pre Európu je určená presná stovka. Pri jeho tvorbe konštruktéri dávali dôraz na to, aby bol najdynamickejším hothatchom s pohonom predných kolies. To by mohlo znamenať aj pokus o opätovné získanie titulu najrýchlejšej predokolky na okruhu Nürburgring.

Limited Edition bude mať dvadsaťpalcové zliatinové kolesá obuté štandardne do pneumatík Michelin Pilot Cup 2. Tie sú použiteľné na okruhu a aj v bežnej premávke, aj keď niekoľko kompromisov nutných určite bude. Kombinácii pneumatík a diskov je prispôsobené aj pruženie.

Foto: Honda

Špecialita s okruhovým potenciálom bude mať žltú farbu Sunlight Yellow, čiernu strechu a čierne spätné zrkadlá. Farebná schéma má odkazovať na športovú minulosť automobilky. Limited Edition bude jednou z najextrémnejších verzií hothatchov, ktoré aktuálne v ponuke sú. V interiéri budú športové sedadlá, ale aj štítok s označením série a poradovým číslom. Veľkou zmenou je absencia informačno-zábavného systému a klimatizácie. Tiež zmizli niektoré tlmiace materiály v kufri, veku kufra a v streche. To sa pretavilo do zníženia hmotnosti o 40 kilogramov. Zadné sedadlá však ostali na mieste, lebo tie okrem hmotnosti zlepšujú pomer hmotnosti, keďže sú reálne vzadu.

Motor v Limited Edition je rovnaký ako v štandardnom Civicu Type-R. Je ním dvojliter s výkonom 235 kW (320 k) a krútiacim momentom 400 Nm. Stovku má za 5,7 sekundy a predaj sa začne v lete 2020. Cenu ešte automobilka neoznámila, rovnako ani neinformovala o ambícii získať titul z najznámejšieho okruhu.

Foto: Honda

Type-R Sport Line

Ďalší nový model v portfóliu športového hothatchu bude ten, ktorý k názvu pridá označenie Sport Line. Je to niečo podobné ako Porsche, keď pri GT3 ponúka verziu Touring. Tiež je to verzia, ktorá trochu menej kričí, ale stále si zachováva brutalitu pôvodného modelu.

Najväčšia zmena je vzadu. Miesto obrovského futuristického krídla je na veku batožinového priestoru len menší spojler. Druhou zmenou je použitie iného lemu okien ako má Civic Type-R štandardne. Línia má sivý odtieň. Tiež zmizli červené lišty okolo celej karosérie, ktoré kričia na ostatných Civicoch Type-R. Pre Sport Line budú určené aj nové disky s priemerom 19 palcov, ktoré budú mať natiahnuté pneumatiky Michelin Pilot Sport 4S s mäkšími bočnicami zlepšujúcimi komfort.

Foto: Honda

Komfort Sport Line podporia aj nové tlmiace materiály v kufri a na piatych dverách karosérie. Výfuk pri Civicu Type-R nie je nutné príliš tlmiť, lebo nemá výraznejší prejav. V interiéri sú čierne športové sedadlá, volant potiahnutý alcantarou a novú radiacu páku. Červené prešívanie, ako pripomienka športového pôvodu auta ostáva.

S motorom sa tu tiež konštruktéri nehrali, ale tento Civic bude mať aj klimatizáciu aj informačno-zábavný systém. Ten je tou najväčšou faceliftovou zmenou. Pribudli mu fyzické tlačidlá na ovládanie funkcií a tiež koliesko na ovládanie hlasitosti. Informačno-zábavný systém podporuje príjem rádiového signálu DAB a tiež zrkadlenie mobilného zariadenia cez Apple CarPlay a Android Auto. Bezpečnostné funkcie Honda Sensing si Sport Line zachováva a preberá ich z ostatných verzií Civicu.

Civic Type-R Sport Line bude dostupný v máji 2020 a cenník Honda zverejní už o niekoľko dní.

Foto: Honda

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Honda

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Honda bude mať extrémnu verziu Civic Type-R bez klimatizácie