Nová verzia bestselleru prichádza, je tu tretia generácia Hyundaiu i20

Hyundai i20 je jedným z tých modelov automobilky, na ktorých si musí dať extra záležať. Je jedným z ťažiskových predajných artiklov spolu s modelmi Tucson a i30. Nová generácia aj preto ponúkne mnoho nových systémov a neexperimentuje príliš so vzhľadom.

Nová, už v poradí tretia generácia i20 stále patrí medzi malé hatchbacky. Medzigeneračne auto trochu narástlo. V dĺžkovej miere pridalo 5 milimetrov a celkovo meria 4040 milimetrov. Omnoho väčší nárast zaznamenala šírka, kde pribudlo až 30 milimetrov a je tak na 1760 milimetroch. Pozitívom pre pasažierov na zadných sedadlách je predĺženie rázvoru o 10 milimetrov. Hyundai hovorí aj o náraste objemu batožinového priestoru. Ten má o 25 litrov viac a celkovo tak predvádza úložnú kapacitu s objemom 320 litrov.

Foto: Hyundai

Zaujímavý je dizajn. Kým predná časť s veľkou maskou, na ktorú nadväzujú svetlá s výrazným LED podpisom, je skôr bežnejšia, zadok je odvážnejší. Strecha, ktorá môže byť lakovaná inou farbou ako ostatné panely má nadväzujúcu časť okolo okna a pod oknom. Končí až pri spojnici svetiel. Práve táto spájajúca časť svieti tiež, čo vytvára, v prípade Hyundaiu, novinku, ktorá sa dostane na kufre všetkých vozidiel, ktoré budú postupne prichádzať.

Veľkú zmenu predvedie interiér modelu. Už druhá generácia mala celkom kvalitné spracovanie a možnosť posunúť farbu aj dnu, ale tretia prichádza s moderným vzhľadom a viacerými displejmi. Jeden nahradí kruhové prístroje pred vodičom a bude zobrazovať všetky potrebné informácie s možnosťou vytiahnutia mapy, ako sme pri takýchto zariadeniach zvyknutí. Stredový zase ponúkne funkcie informačno-zábavného systému, ktorý bude tiež prepracovaný, aby si lepšie rozumel so širokouhlým usporiadaním. Veľkou novinkou je, že bude podporovať pripojenie Apple CarPlay a Android Auto bez nutnosti fyzického prepojenia káblom, čiže bezdrôtovo. Bezdrôtovo bude možné mobilné zariadenie aj nabíjať. Do malého auta ponúkne Hyundai aj možnosť 8-reproduktorovej audiosústavy Bose a prepojenie medzi vozidlami nazvané Bluelink Connected Car Services.

Foto: Hyundai

Veľmi dôležitým prvkom, s ktorým tretia generácia Hyundaiu i20 príde, bude SmartSense. Bezpečnostný balíček bude mať adaptívny tempomat pracujúci aj s dátami z máp a na základe tých, plus informácií zo snímačov a kamier automaticky prispôsobí rýchlosť v danom úseku. Systém ešte integruje aj funkciu udržiavania v pruhu, prípadne upozornenia pri jeho opustení, monitorovanie mŕtveho uhla, varovanie pri vycúvaní z parkovacieho miesta, či varovanie pred čelnou kolíziou s lepšou detekciou chodcov.

To, čo sa bude nachádzať pod kapotou bude veľmi závisieť od konkrétneho trhu. V ponuke ale bude 1,2-litrový benzínový štvorvalec s atmosférickým plnením spojený s päťstupňovou manuálnou prevodovkou. Ten ponúkne výkon 62 kW (84 k). Nad ním bude v ponuke menší trojvalcový jednoliter. Jeho základ bude mať 74 kW (100 k). Výkonnejšia verzia dosahujúca 88 kW (120 k) ponúkne dokonca aj mild-hybridnú možnosť. Pre litrový trojvalec bude v ponuke sedemstupňová automatická prevodovka s dvomi spojkami, alebo nový šesťstupňový manuál. Manuál dokáže po pustení plynu odpojiť prevodovku od motora a znížiť tak odpory, čo by malo mať za následok zníženie spotreby plaliva. S naftovým motorom automobilka pre malý hatchback do budúcna neráta. Nie je sa čomu čudovať, už ani v druhej generácii v ponuke nefiguruje.

Foto: Hyundai

Vyzerá to tak, že okrem možnosti hybridu sa pohonná sústava malého auta vôbec nezmenila. Avšak v tretej generácii by mala konečne prísť chuťovka s označením písmenom N. Je predbežné špekulovať čo by mohlo poháňať túto verziu. Reálne sa verejnosti nová generácia bestselleru ukáže už o pár týždňov v Ženeve. Samotný predaj sa začne neskôr tento rok. Je predpoklad, že základná cena by mala byť tesne nad 10-tisícmi eur. Nová generácia i20 nemôže nič nechať na náhodu, lebo len nedávno začali po cestách behať nové generácie Renaultu Clio, Peugeotu 208 a aj Oplu Corsa, ktoré budú zdatnými súpermi na trhu. A dokonca aj Škoda Fabia vyrukovala s podareným faceliftom.

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Hyundai

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nová verzia bestselleru prichádza, je tu tretia generácia Hy...