Nissan je na tom zle. Musí prepúšťať a zatvárať fabriky.

Nissan je jedným z typických predstaviteľov japonských automobiliek. Japonské autá sú u nás vnímané veľmi pozitívne, niektorými motoristami sú považované dokonca za modly. Nissany si dlho budovali dobrú povesť. Veď kto by nepoznal legendárny športiak Nissan 350Z, kompaktnú Micru či robustné SUV X-Trail. Lenže zlaté časy pre Nissan pominuli a realita je veľmi nemilá.

Prepúšťanie, zatváranie, Nissan bojuje o prežitie

Podľa agentúry Reuters je situácia v Nissane veľmi zlá. Naozaj veľmi zlá. Hlavným problémom sú ako inak, klesajúce predaje. Nissan preto musí šetriť. A aké šetrenie sa prejaví najskôr? Presne tak, prepúšťanie. Zatiaľ sa povráva o tom, že o prácu by malo prísť až 12 500 zamestnancov, okrem toho by sa mali celkom zatvoriť 2 fabriky a v ostatných sa bude redukovať počet montážnych liniek. Ušetrené nebude ani vedenie, o prácu má prísť aj 4 300 manažérov. Okrem toho sa bude škrtať aj rozpočet určený na reklamu. Posledným krokom k úsporám a bojom o prežitie bude ukončenie 10% vyrábaných modelov.

Pomôžu tieto opatrenia? Nuž, do roku 2023 by mali do kasy prispieť sumou 4 miliardy €. To je ohromné číslo, avšak Nissan potrebuje navýšiť predaje. Do tohto plánu sú totiž započítané aj príjmy, ktoré by mali doniesť nové modely. Ak sa to nepodarí, automobilka ušetrí 2,5 miliardy €.

Práve počet modelov bol tým, z čoho Nissan za čias bývalého generálneho riaditeľa Carlosa Ghosna ťažil. Celosvetovo mal v obehu až ťažko uveriteľných 69 modelov! Navyše sa do budúcnosti plánovalo rozšírenie portfólia až na 73 modelov. S tým však nesúhlasí nové vedenie a napriek tomu, že Nissan so širokým portfóliom dosahoval aspoň nejaký zisk, idú ho skresať. Po novom by sa malo skresať na 62 modelov. O budúcu stratégiu by sa mal postarať pán Luca de Meo, ktorý kedysi šéfoval Seatu. Uvidíme ako a či vôbec sa mu Nissan podarí zachrániť.

Zdroj foto: newindianexpress.com

Zdroj: reuters.com

Zdroj foto: newindianexpress.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nissan je na tom zle. Musí prepúšťať a zatvárať fabriky.