Nová Kia Sorento zmení tvár veľkých modelov značky

Kia ukázala novú generáciu modelu Sorento. Zatiaľ iba na obrázkoch, reálne sa ukáže o pár týždňov na autosalóne v Ženeve. Štvrtá generácia modelu sa začne predávať už tento rok. To, že Kia ukázala tvary je však iba jedna vec, technické riešenia si zatiaľ automobilka nechala pre seba.

Exteriér modelu pôsobí mohutne a stratil väčšinu oblých línií. Je prísne hranatý, čo sa vo veľkej miere prejavuje na maske chladiča a svetlometoch. Maska, ktorú automobilka nazýva tigrí nos, si necháva obrovské rozmery a je takmer taká veľká ako ľadvinky na niektorých modeloch BMW. Hranatý štýl pokračuje aj na boku, kde vidno aj jemne stúpajúcu líniu okien. Karoséria končí naozaj mohutným stĺpikom karosérie.

Foto: Kia

Zadok novej generácie predvádza tiež ostré línie. Svetlá, samozrejme s LEDkami, sú stavané skôr zvisle, na rozdiel od oblých a horizontálnych svetiel tretej generácie. Nový štýl pridáva ešte viac mohutnosti. Ostré línie nárazníka a náznaku ochrany podvozka majú zakomponované aj falošné koncovky výfukov. Na odlíšenie od ostatných modelov má Sorento veľký názov tiahnuci sa cez celú šírku veka kufra.

Podľa diktátu doby je v interiéri veľa veľkých displejov. Pred vodičom je veľký 12,3-palcový displej nahradzujúci ručičkové prístroje. Grafiku s ich zobrazením je možné si zvoliť v menu. Druhý malý displej má samostatná klimatizácia. Kia sa nedala na cestu združenia všetkého pod program dotykového displeja. Práve klimatizácia ostala zachovaná. Zaujímavé je ovládanie displeja a informačno-zábavného systému. Displej s uhlopriečkou 10,25 palca je dotykový, ale je niektoré funkcie má vyvedené do tradičnej schémy dotykových tlačidiel okolo samotnej plochy displeja. Kia dokonca nechala aj dve kolieska na hlasitosť a pohyb v menu, či prehadzovanie staníc. Koliesko na stredovom tuneli za kolieskom radenia prevodovky bude na prepínanie jazdných režimov.


Foto: Kia

Kia tiež nechala mimo displeja aj tlačidlá na zapínanie vyhrievania a vetrania sedadiel. V najvyšších stupňoch výbavy znova ponúkne aj túto komfortnú funkciu predných sedadiel. Zadné, v druhom rade, budú mať, podľa úrovne výbavy, vyhrievanie. Tretí rad ostane bez takýchto vylepšení.

Samotná ponuka motorov zatiaľ oficiálne predstavená nebola. Preto sú zatiaľ známe len domnienky a údajné uniknuté informácie. Tie hovoria o 2,2-litrovom naftovom motore s osemstupňovou prevodovkou, ale aj o 1,6-litrovom turbomotore spaľujúcom benzín. Sorento by malo dostať aj hybridný systém, ktorý by mal byť napojený práve na malý benzínový štvorvalec.

Nové Sorento sa ako modelový rok 2021 objaví v druhej polovici tohto roka aj na slovenskom trhu. Presnejšie informácie o pohonných jednotkách budú známe po oficiálnej živej premiére v Ženeve. Je nad slnko jasné, že také tvary ako má Sorento sa časom dostanú aj na menší Sportage. Ale keďže tá sa začala robiť v roku 2015, tak novú generáciu dostane až o dva roky.

Foto: Kia

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Kia

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nová Kia Sorento zmení tvár veľkých modelov značky