Top 5 SUV so siedmimi miestami do 10-tisíc na Autobazar.sk

Zima síce už trochu postrašila, ale Vianoce boli bez snehu a aj Silvester tak vyzerá, podľa predpovedí. Ak však začne poriadne snežiť, môže sa hodiť niečo, čo má pohon všetkých kolies a vyššiu svetlú výšku. Práve SUV a terénnejšie formované autá sú často s pohonom všetkých kolies. My sme vybrali niekoľko kúskov, ktoré spĺňajú práve tieto podmienky a naviac sú do 10-tisíc eur. Za tú cenu je už síce nová Dacia Lodgy, tiež s rovnakým počtom sedadiel, ale s jednoduchšou výbavou a bez štvorkolky.

1. Volvo XC90 D5

Švédske auto a zima sú celkom logickou voľbou. Predsalen, v severských krajinách musia vedieť, čo reálna zima je a aj to je dôvod, prečo málo tankov od Volva nájdete s hrdzou. Antikorózna úprava je v prípade modelu XC90 použiteľná a fungujúca. Do 10-tisíc eur sa dá kúpiť aj kúsok síce prvej generácie, ale po facelifte. Znamená to zmenené svetlá vpredu aj vzadu a príjemnejší interiér. Práve prvá generácia bola poslednou, ktorá ponúkala päť a viacvalcové motory. Druhá ostala iba pri štvorvalcoch s maximálnym objemom dva litre. Prvá generácia XC90 však je zaujímavá aj svojim životným cyklom. V ponuke vydržala od roku 2002 do roku 2016, čo znamená dlhých 14 rokov. Priemerný životný cyklus vozidiel je 7 rokov. Motory D5, ktoré Volvo ponúkalo boli päťvalce, pričom s výkonom 136 kW (185 k) je jedna z najsilnejších verzii.

https://www.autobazar.sk/19052380/volvo-xc90-d5-executive-a-t-7m/

Foto: Autobazar.sk

2. Jeep Commander

Amerika s európskymi preferenciami? To môže byť Jeep s naftovým motorom. Commander ponúkal sedem miest na sedenie, na rozdiel od Grand Cherokee, ktorý mal maximálne 5. Tretí rad sedadiel Commanderu je umiesnený vyššie, tak pasažieri nebudú trpieť klaustrofóbiou a budú aj niečo vidieť dopredu, akurát budú mať menej miesta na hlavu. Commander je technicky zhodný s Grand Cherokee, jediný rozdiel je v karosérii, ktorá má výrazne hranaté tvary. Tento model nebol príliš úspešný, lebo zákazníkom nesadol práve tvar. Ako sa však javil pri predstavení, tak sa javí teraz, nezostarol nejako výrazne. A má motor, ktorý nie je príliš zložitý na zháňanie dielov. Je to totiž OM642, ktorý je vo veľkom počte rôznych Mercedesov.

https://www.autobazar.sk/18311705/jeep-commander-3-0-crd-7-mist-4x4-navi-limited/

Foto: Autobazar.sk

3. Mitsubishi Pajero

Okrem Volva XC90 je stálicou na trhu aj Mitsubishi Pajero, ktoré je v súčasnej podobe v ponuke od roku 2006 a prechádza stále faceliftami. V auguste 2019 ho automobilka prestala vyrábať a vznikla Final Edition so siedmimi sedadlami. Nová generácia sa predstaví už možno v roku 2020 a ponúkne hybridné pohonné ústrojenstvo. Kúsok, ktorý sme našli je s obrovským 3,2-litrovým štvorvalcovým naftovým motorom, ktorý bol najobľúbenejšou pohonnou jednotkou u nás počas celého života modelu. O terénnych schopnostiach netreba ani trochu pochybovať, zvládne naozaj všeličo a patrí k najschopnejším terénnym autám tejto veľkosti.

https://www.autobazar.sk/19514091/mitsubishi-pajero-wagon-3-2did-exclusive-7m/

Foto: Autobazar.sk

4. Chevrolet Suburban

Nie je to nový model, je to už skoro veterán, ale má štýlu na rozdávanie. A tiež pri príjazde k domu zožerie nasávaním najskôr trávnik, potom psa a asi sa pustí aj do omietky. Benzínový osemvalec s objemom 7,4 litra nebude vynikať nízkou spotrebou ani vo sne. Ale charizmou áno. Veď dostať z takého objemu výkon iba 169 kW (230 k) je najamerickejším znakom. Hranaté tvary okamžite prenášajú do čias, kedy sa po Amerike preháňal Reno Raines na svojom Harleji, prípadne Chuck Norris riešil veci ako Walker, texaský ranger. Suburban bude problém zaparkovať, bude problém s ním vojsť vôbec do podzemných garáží napríklad v bratislavskom Centrale, ale dokáže prejsť, vďaka svetlej výške akýkoľvek obrubník.

https://www.autobazar.sk/19064746/chevrolet-suburban-gmc-k2500-v8-7-4l/

Foto: Autobazar.sk

Fiat Freemont

Znova niečo z americkej produkcie. Pôvodne tento model začínal ako Dodge Journey, ale po spojení Chrysleru a Fiatu sa do Európy začal dostávať práve ako Fiat Freemont. Je príjemným autom na cestovanie a oproti pôvodnému Dodge dostal aj omnoho kvalitnejší interiér. V ponuke je aj s pohonom prednej nápravy, pri ktorom sa dá nájsť v ponuke aj kúsok z roku 2014. Dvojlitrový naftový motor priamo od Fiatu môže byť spojený so šesťstupňovým automatom. Ako Fiat je ho možné nájsť aj s motorom Pentastar s objemom 3,6 litra. V Európe skončil predaj Freemontu v roku 2017, ale v Amerike stále pokračuje Dodge Journey s takmer stotisícovým ročným odbytom. Vyrába sa v Mexiku po boku Fiatu 500.

https://www.autobazar.sk/19807701/fiat-freemont-2-0-16v-170k-multijet-longue-4x4-a-t/

Foto: Autobazar.sk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Top 5 SUV so siedmimi miestami do 10-tisíc na Autobazar.sk