Audi S1 nebude, ale ABT má náhradu

Audi oznámilo, že zatiaľ neplánuje vývoj výkonnej verzie modelu A1. To znamená, že S1 je zatiaľ mimo hru. A pritom predchádzajúca generácia mala všetky potrebné ingrediencie na výborný malý hothatch. Nová generácia bude teda o takúto verziu ukrátená.

Dôvodom na zavrhnutie verzie zo strany Audi je, že by samotný vývoj zhltol príliš veľa financii. Vrcholom ponuky je teda verzia, ktorá má motor z Volkswagenu Polo GTI. Má 147 kW (200 k) a 320 Nm. Už to je, pri malom aute, dostatočný základ pre hothatch. Audi ho skrýva za označením 40 TFSI. Štandardne má 6-stupňový automat s dvomi spojkami DSG.

Celkovo označovanie motorov u Audi je zvláštne. Číslo 40 hovorí o výkone od 125 kW (170 k) do 150 kW (204 k). Podľa výkonu, ktorý z neho dostal úpravca ABT by hatchback patril do vyššej sekcie označovania. Má po zásahu až 176 kW (240 k) a 360 Nm.

Foto: Audi

Pôvodný čas potrebný na zrýchlenie na stovku, 6 sekúnd, sa skrátil a rovnako je vyššia aj maximálna rýchlosť, ktorá bola pôvodne 235 kilometrov za hodinu. Zvýšenie výkonu však nie je jediným vylepšením, ktoré ABT pripravilo. Balík podvozku zníži svetlú výšku o 30 milimetrov. Spolu s osemnásťpalcovými diskami vyzerá omnoho agresívnejšie.

ABT sa podarila spraviť verzia, ktorá má oproti S1 predchádzajúcej generácie výkon vyšší o 6 kW (9 k) a krútiaci moment o 10 Nm. Veľký rozdiel prichádza v ostatných prvkoch pohonnej sústavy. Upravené A1 od ABT je výlučne predokolka s automatom. S1 mohla mať manuál a štandardne mala pohon všetkých kolies Quattro. Štvorkolka je tiež to, čo automobilka pre A1 neplánuje a to ani pre Citycarver s vizážou SUV.

Foto: Audi

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Audi

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Audi S1 nebude, ale ABT má náhradu