V Británii možno zakážu vlastniť auto

Svet je čoraz viac zameraný na ekológiu a ochranu životného prostredia. Niet divu. Planéta sa citeľne obracia nesprávnym smerom. Topenie ľadovcov, extrémne teplá, hrozné búrky. Aktuálne požiare po celom svete, ľudstvo jednoducho potrebuje spraviť čosi, čo planéte pomôže. Británia na to možno skočí poriadne rázne.

Rok 2050, nový svet?

Rok 2050 má byť pre mnoho európskych krajín prelomovým. Niekoľko z nich sa zaviazolo pre rok 2050 k uhlíkovej neutralite. Preto môžeme vidieť postupné kroky k obmedzeniu predaja spaľovacích motorov, respektíve k postupnému nahradeniu hybridmi a neskôr elektromotormi. Jednou z týchto krajín je aj Veľká Británia. Parlamentná komisia pre vedu a technológie však zistila, že sa to krajine pravdepodobne nepodarí splniť. Komisia vydala správu, na základe ktorej prišla k zisteniu, že jedinou cestou bude zrušenie možnosti osobného vlastníctva automobilov.

Zdroj: autoexpress.co.uk

Dôvod? Ten je veľmi jednoduchý. Vďaka tomu, že v Británií by mali byť len zdieľané vozidlá, bolo by ich tým pádom oveľa menej. Lenže je to tak trochu utópia. Len samotné nahradenie hybridmi by nemuselo stačiť. Komisia vypracovala správu, v ktorej kritizuje napríklad aj pozastavenie príspevkov na nákup hybridných áut, za ktorým stojí britská vláda. Predseda komisie, Norman Lamb uvádza, že ak chce Veľká Británia svoje predstavzatie splniť do roku 2050, musí prijať drsné opatrenia oveľa skôr. Vláda pôvodne plánovala s koncom predaja spaľovacích automobilov od roku 2040. Komisia pre vedu a technológie verí, že je to neskoro a navrhuje, aby ku koncu predaja došlo už v roku 2035 a zázak by sa mal týkať aj hybridov. Predávať by sa tak mali už len elektromobily. Nuž a v horizonte niekoľkých ďalších rokov odporúča zakázať predaj automobilov do osobného vlastníctva úplne, do popredia by sa tak dostala zdieľaná mobilita. Ako by to fungovalo ťažko predpovedať, no jedno je isté. Zakázať ľuďom možnosť kúpiť si auto bude mimoriadne náročné a ak by sa k tomu nejaká vláda uchýlila, určite to bude niekoľko rokov trvajúci proces.

Zdroj: autoexpress.co.uk

Zdroj foto: autoexpress.co.uk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / V Británii možno zakážu vlastniť auto