Elektromobily majú problém, budeme ich mať kde nabíjať?

Elektromobily sú fenoménom dnešnej doby. Kedysi boli len podivným približovadlom s odpudivým dizajnom a mizerným dojazdom. Ani dnes ich ešte nevídame na našich cestách tak často, no vo svete už sú krajiny, ktoré vidia budúcnosť práve v elektromobilite. Napríklad také Švédsko zakáže od roku 2030 predaj áut so spaľovacími motormi.

Elektrický Mercedes-Benz EQC

Zdroj: Mercedes-Benz

Dotácie ako zlý krok?

Švédsko sa v snahe, dosiahnuť v najkratšom možnom čase vysoký podiel elektrických vozidiel, rozhodlo ponúknuť dotácie na kúpu elektromobilov. Švédi sú tak finančne motivovaní ku kúpe nového elektro auta. Čo sa ukázalo ako krok správnym smerom. Predaje v porovnaní s minulým rokom narástli o šialených 253 percent. V súčasnosti sa vo Švédsku nachádza okolo 70 000 vozidiel na elektrický pohon. Hlavným problémom sa tak stáva nedostatočná prenosová sústava. Najmä tie vo veľkých mestách sú už tak vyťažené, že vyšší nápor nezvládnu. Pri nabíjaní elektromobilov sa preto vláda spolieha na to, že si budú majitelia elektromobily nabíjať doma.

BMW X5 xDrive40e

Zdroj: BMW

Zastaralá rozvodná sústava môže byť naozaj veľkým problémom. A to nielen vo Švédsku. Podobné problémy sa týkajú aj iných krajín sveta. Prečo? Pretože síce zatiaľ necítia veľký dopyt po elektrine na nabíjanie elektromobilov, ale to sa časom zmení. Ktovie, ako to o pár rokov budeme zvládať u nás. Konkrétne vo Švédsku zároveň riešia ešte jeden problém. Tým je nie celkom vyhovujúca sieť dobíjačiek. A to je niečo, čo sa buduje roky.

Elektrický Mercedes-Benz EQC

Zdroj: Mercedes-Benz

Avšak na severe nájdeme aj príklad krajiny, ktorá ukazuje, že sa to dá. Napríklad v Nórsku už jazdí až 56% všetkých vozidiel na elektrinu. Presne tak, elektromobily tu už dominujú. A nie je s tým ani najmenší problém. Dlhoročné a priebežné investície v Nórsku su ukážkou, že sa problémy dajú vyriešiť. Vzhľadom na to, že elektromobily sú budúccnosťou, je modernizácia rozvodnej siete nevyhnutnosťou. Pokojne sa totiž môže stať, že vláda odsúhlasí istý dátum konca predaja spaľovacích automobilov a až potom sa zistí, že elektromobily vlastne nie je kde nabíjať.

Zdroj:
https://www.bloomberg.com/hyperdrive

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Elektromobily majú problém, budeme ich mať kde nabíjať?