Piëch Mark Zero: skutočný športový elektromobil, nabije sa za 5 minút!

Čistokrvný športiak a elektromobil, to boli donedávna pojmy, ktoré spolu nešli dokopy. To sa v súčasnosti mení a môžeme objaviť kúsky, ktoré svojimi dynamickými parametrami zatienia aj najslávnejšie superšporty. Výnimky sa ale medzi nimi nájdu a táto je fakt ohromná! Volá sa Piëch Mark Zero!

Zdroj: europe.autonews.com

Dedičstvo legendy

O tejto značke ste pravdepodobne ešte nkdy nepočuli. Niet divu, je to malá švajčiarsko-nemecká automobilka, ktorá rozhodne nerobí žiadnu sériovú výrobu. Že je známkou exkluzivity dokazuje aj to, že zakladateľ značky je pravnukom Ferdinanda Porscheho, práve toho pána, ktorý stojí za zrodom legendy menom Porsche.

Zdroj: europe.autonews.com

Zaujme už na prvý pohľad. Je zrejmé, že ide v šľapajách dizajnu starých športiakov, je tu vidieť veľký vplyv britskej dizajnovej školy. Masívna predná kapota a maska chladiča sa snúbia s elegantnými líniami celého vozidla. Najzaujímavejší je ale pohon. Pri prvom pohľade na Piëch Mark Zero by ste určite čakali, že pod kapotou bude minimálne V6, možno aj V8. Lenže nie, novinka je výhradne elektromobilom. S tým súvisia dva problémy, žiaden zvuk a vysoká hmotnosť. Nuž, na hlboký bublajúci rev musíme zabudnúť, hmotnosť je však 1 800 kg čo vzhľadom na ťažké akumulátory nie je až tak veľa. Maximálka 250 km/h nie je žiadnym zázrakom, dojazd 500 km naopak mnohých poteší. Ešte viac zaujme extrémna rýchlosť nabitia. Do 80% kapacity sa novinka nabije za neuveriteľné 4 minúty a 40 sekúnd! Kam sa hrabe nabíjanie mobilov!

Zdroj: europe.autonews.com

Poďme ale k dynamike. Na 100 km/h sa Piëch Mark Zero dostane len za 3,2 sekundy, čo je fantastický výkon. Jazdné vlastnosti by mali byť taktiež skvelé, keďže batérie sú umiestnené v zadnej časti a medzi nápravami. Vďaka takto položenému ťažisku sa Piëch Mark Zero správa tak, ako keby malo pohon zadných kolies. Zábava zaručená. Produkcia športiaku sa má spustiť do 3 rokov a na rovnakej platforme plánuje uviesť dokonca aj SUV. O značke Piëch tak najskôr ešte budeme počuť.

 

Zdroj: Autobazar.sk, europe.autonews.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Piëch Mark Zero: skutočný športový elektromobil, nabije sa z...