Toto je jeden z prvých mobilných radarov. Nemcov “fotil” už pred 58 rokmi!

Kto má rád, keď ho odmeria na ceste radar? Asi nikto. Na druhej strane je to kvôli našej bezpečnosti a bezpečnosti ostatných na cestách. Možno si myslíte, že takéto merania nemajú až takú dlhú históriu. Lenže omyl, napríklad v takom Nemecku to majú vodiči veselšie už takmer 60 rokov. No a o to zaujímavejší je nález zabudnutého VW Transporter, ktorý bol prvým autom nemeckej polície, s ktorým merala vodičom rýchlosť.

Prvý radar v Nemecku

Zdroj: vau-max.de

VW Transporter T1 z roku 1953 by bol dnes úplnou modlou všetkých hipsterov, na druhej strane nejde zas až o taký unikát. Tento jeden kúsok je však oveľa zaujímavejší. Po tom, ako nastúpil do služby polície v Nemecku, až po 8 rokov v roku 1961 nastúpil na misiu, vďaka ktorej sa stal legendou. Polícia chcela začať merať rýchlosť vodičov potajomky. Poslúžil tomu práve VW Transporter, ktorý bol v tej dobe na nemeckých cestách celkom bežným vozidlom. Umiestnili tam v tej dobe najmodernejší radal, ktorý bol k dispozícií. Jeho odchýlka bola len 3 km/h, čo by ani dnes nebolo na zahodenie. Zaujímavé je, že polícií slúžil len 3 roky, potom ho predala ďalej. Nový majiteľ nechal auto v pôvodnom stave tak, ako ho kúpil. Dokonca aj s radarom. Celú dobu ho vnútri nechal a celkový nájadz je len 65 144 km, čo je na 58 ročné auto šialené.

Zdroj: vau-max.de

Možno vás prekvapí to, čo VW Transporter T1 poháňalo. 4 valcový motor neprekvapí, to že má objem len 1,1 litra ale áno. Priam šokoje iný parameter, výkon. Len 25 koní! Neskutočné v dobe, kedy sa nič s výkonom pod 100 koní takmer ani nepovažuje za auto. Najkrajšie je, že si ho pozrel aj pôvodný člen posádky, ktorý ma toto auto na starosti, dnes 89 ročný bývalý policajt. Ten potvrdil, že auto aj radar vnútri sú kompletne pôvodné. Aspoň nás môže tešiť, že za rýchlosť platili vodiči už aj pred viac ako polstoročím.

Zdroj: vau-max.de

Zdroj: Autobazar.SK, vau-max.de

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Toto je jeden z prvých mobilných radarov. Nemcov “fotil” už ...