Lamborghini Huracan Sterrato: Do terénu s V10

Talianska automobilka Lamborghini ukázala produkčnú verziu svojho nového terénneho vozidla. S terénnymi vlohami tak nebude iba reálne SUV Urus, ale aj nová verzia obľúbeného športového modelu Huracan s motorom V10 za prednými sedadlami. Nový model bude mať celé meno Lamborghini Huracam Sterrato a ponúkne niektoré terénnejšie vlastnosti oproti svojmu obyčajnému bratovi. Toto rozhodnutie prišlo zhruba vtedy, kedy si Porsche povedalo, že predstaví terénne vyzerajúci model 911 Dakar.

Lamborghini už dávnejšie ukázalo, ako bude auto vyzerať zvonka. Teraz je však odhalené celé a vidno, že má nielen rozšírené blatníky a možnosť prídavných svetiel vpredu, ale má aj spodné plasty s trochu odolnejším tvarom a mali by byť aj z odolnejšieho materiálu. Takisto môže mať strešné nosiče, na ktorých vie využiť priečniky s nosičmi na rôzne športové potreby.

Foto: Lamborghini

Nárast svetlej výšky, ktorú spôsobujú aj použité kolesá, je celkom slabých 4,5 cm oproti štandardnému Huracan Evo. Pruženie má teda dlhšie dráhy, ale vozidlo má na jeho ovládanie vylepšenú verziu systému. V ponuke režimov sa tak prvýkrát objaví nový režim Rally. Podvozok nedostal len zvýšenie, ale aj rozšírenie. Vpredu je to o 3 centimetre, vzadu o 3,5 centimetre a vozidlo je štandardne vybavené pohonom všetkých 4 kolies. Vpredu má 15-palcové 6-piestikové brzdové strmene a vzadu štvorpiestikové brzdiace o 14-palcové kotúče. Štandardne má Huracan Sterrato obuté 19-palcové zliatinové disky, ktoré využívajú pneumatiky Bridgestone Dueler AT002. Majú dezén do všetkých situácii a na všetky povrchy a sú, celkom logicky, špeciálne vyvinuté pre toto auto. Stále majú síce charakter nízkoprofilových, ale už to nie je taký extrém ako v štandardnom cestnom Huracane.


Foto: Lamborghini

Motor V10 produkuje výkon 449 kW (610 k) a krútiaci moment 560 Nm. Stále si zachováva objem 5,2 litra a tiež atmosférické plnenie. Ako prostredníka medzi systémom pohonu a samotným agregátom využije Huracan Sterrato sedemstupňovú dvojspojkovú automatickú prevodovku. Ak má vozidlo dostatok priľnavosti, tak dokáže vyšprintovať na stovku za 3,4 sekundy a maximálne sa dostane na rýchlosť 260 km/h. Tento limit je stanovený elektronicky, aby vydržali pneumatiky.


Foto: Lamborghini

Do interiéru sa tiež dostalo niekoľko zaujímavých prvkov. Huracan Sterrato môže mať špeciálnu formu čalúnenia Verde Sterrato Alcantara s doplneným logom modelu. Iné je aj prostredie na dotykovom displeji a pribudli niektoré terénne zamerané funkcie. Medzi ne patrí napríklad merač náklonu, či natočenia kolies.


Foto: Lamborghini

Lamborghini ponúka mnoho možností ako auto nakonfigurovať podľa seba. Celkovo je však séria obmedzenia na 1499 kusov a predávať sa začne spolu so začiatkom produkcie vo februári 2023.


Foto: Lamborghini

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Lamborghini

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Lamborghini Huracan Sterrato: Do terénu s V10