Nový Moskvič 3

Rusko zvolilo nový plán znovuzrodenia starej legendy. Sovietsky Moskvič vstáva z popola okorenené čínskym know-how.

Tento comeback sa netradične spája s čínskymi nápadmi a dizajnom. Východom okorenený model dizajnom neurazí. Nie je to však práve kráľ výnimočného vzhľadu. Posúď sám. Možno povedať, že na pôvodný Moskvič sa novinka podobá minimálne.

Predchodca bol sedan alebo hatchback. Novinka pripomína tvarovými líniami skôr populárny segment crossoverov. Môže zaujať ako menšie SUV s benzínovým motorom, zliatinovými kolesami, LED svetlometmi a veľkým dotykovým displejom.

Kritici sa odvolávajú na fakt, že Moskvič 3 je len úpravou kompaktného crossoveru Sehol X4 od čínskeho výrobcu JAC. Je to pravda, reuters píše, že pri výrobe skutočne figuroval JAC JS4. Dizajn, technika aj platforma nesú všetky znaky čínskeho výrobcu. Dokonca aj diely pochádzajú z Číny.

Plán výroby je viac ako odvážny. Automobilka plánuje vyrobiť 50 000 áut. Výrobca chce postupne nahrádzať čínske diely a presunúť výrobu do Ruska. Automobilka chce dosiahnuť šialené číslo, až 100 000 Moskvičov ročne. To je skutočne odvážne vzhľadom na súčasné problémy a situáciu na trhu.

Prvé autá Moskvič majú schádzať z výrobnej linky už v decembri 2022. Túto skutočnosť potvrdil ruský Kamaz, ktorý je oficiálne technologickým partnerom závodu. Moskvič 3 môžu poháňať viaceré pohonné jednotky. 3 motorizácie na výber, 1,6 DVVT s manuálnou prevodovkou, 1,5 T s manuálom a verzia s CVT. Základný atmosférický agregát pracuje v norme Euro 5 a disponuje s výkonom 88 kW a 150 Nm krútiaceho momentu.

Moskvič 3 ponúkne viaceré asistenčné systémy. ABS, pripomínanie zapnutia pásov, ale aj napríklad núdzové zastavenie, udržiavanie v pruhoch a bežné funkcie ako asistenčné kamery a digitálny prístrojový štít. Ďalej na palube nájdeš konektívny infotainment, nečakane aj zaujímavé prvky pasívnej bezpečnosti.

Moskvič 3 odvezie 5 cestujúcich a ponúka zaujímavý kufor s objemom do 520 litrov. Palivová nádrž má veľkosť 50 litrov a v základnej výbave sú 2 airbagy. Ďalšie chuťovky? Vpredu zavesenie MacPherson, vzadu jednoduché zavesenie s torznou tyčou. Rozmery vozidla sú nasledovné. Dĺžka 4,41 metra, rázvor 2,62 metra,

Cena

Automobil sa bude predávať za 1,6 až 2,0 milióna rubľov, v prepočte asi 25 až 32-tisíc eur. To je dosť na vozidlo, ktorého pôvod siaha do éry komunizmu. Aj na ruské pomery ide o vysokú cenovku. Moskvič ponúkne aj údajne "lacné" financovanie, ktoré by malo ponúknuť zaujímavé možnosti financovania. Podarí sa výrobcovi naplniť sen o znovuzrodení socialistickej legendy?

Zdroj foto: kommersant.ruZdroj foto: kommersant.ruZdroj foto: kommersant.ruZdroj foto: kommersant.ruZdroj foto: kommersant.ru

Zdroj: kommersant.ru, motor.ru

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nový Moskvič 3