Na 1-tke šiel 130 km/h, prevodovka na kašu!

Šoférovanie je pre niekoho celkom prirodzené ako chôdza, pre iného ide o nesmierne stresujúcu súčasť života. Takpovediac ide o nutné zlo. Pre človeka, ktorý si na šoférovanie nedokázal zvyknúť je aj radenie rýchlostí španielskou dedinou. Pri nesprávnom radení môže dôjsť k poškodeniu automobilu. Zaujíma vás, čo sa stane s autom v prípade, ak na 1-tke pôjde 130 km/h?

Nešťastná náhoda

Zaradiť v rýchlosti 130 km/h prvý prevodový stupeň by sa rovnalo samovražde. Niečo také človek ani nezvládne, nakoľko zaradiť jednotku pri takejto rýchlosti by bolo extrémne náročné. V tomto prípade sa však stala nehoda, ktorá nebola vinou vodiča. O zaujímavom prípade informoval portál thedrive.com.

Zdroj foto: thedrive.com

V USA je mimoriadne rozvinutý turizmus v karavanoch. Mnoho miestnych si ich buď požičiava, alebo ich priamo vlastnia. Mnoho krát sa človek s karavanom dostane na nejaké pekné miesto, kde si vybuduje svoje zázemie. Ak chce odtiaľ človek absolvovať nejaký výlet, môže mať problém. Dostať sa inam s karavanom môže byť nemožné, rovnako dostať sa tam verejnou dopravou. Vtedy by bolo fajn mať so sebou menšie auto, s ktorým vyrazíte kamkoľvek. Na výlet, doplniť zásoby a podobne. Majetnejší Američania majú karavany, v ktorých je priestor na zaparkovanie si malého auta. Tí bežní s klasickými karavanmi siahajú po zariadení, pomocou ktorého za karavan pripoja svoje auto a môžu ho ťahať aj bez prítomnosti vodiča. Lenže pri ťahaní je logicky potrebné aby bol zaradený neutrál a nie rýchlosť. Ak necháte jednotku a auto začnete ťahať, poriadne ho poškodíte. Istý Američan však nechal na svojom Fiate 500 jednotku zaradenú a pripojil ho za svoj karavan. Rozbiehal sa s ním síce ťažšie, no pri obrovskom karavane sa to dá pochopiť. Po diaľnici uháňal rýchlosťou až 130 km/h, čo na auto so zaradenou jednotkou je poriadna dávka. Potom odpor povolil. Majiteľ auta ho potom nemohol naštartovať, šiel do servisu a doslova šokoval mechanika. Časti prevodovky sa jednoducho potrhali, v istom čase mal motor podľa technika točiť až 15 000 otáčok za minútu. Oprava stála po prepočte nejakých 17 000 €, to by u nás za oživenie Fiatu 500 nedal asi nikto, Američan to však zaplatil a celú príhodu bral veľmi športovo. Berme to aspoň ako príklad toho, aby sme pri ťahaní nikdy nezabudli vyradiť rýchlosť a neťahali ho na 1-tke.

Zdroj: thedrive.com

Zdroj foto: thedrive.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Na 1-tke šiel 130 km/h, prevodovka na kašu!