Starý Nissan Sunny za takmer 50 000 €, prečo?

Nissan Sunny, to je auto, ktoré je dnes raritné, kedysi však šlo o totálnu tuctovku a nie príliš populárne auto. Predsa len, populárnejšie boli v počiatkoch 90-tych rokov u nás také Favority, na západe zas Golfy. Japonský Samuraj unikal pozornosti mnohých a ani po rokoch nebudil veľa vášní ani v bazároch. Na predaj sa ale objavil kúsok za takmer 50 000 €, prečo je za tak šialené peniaze?

Nenápadná vzácnosť

Nissan Sunny z počiatku 90-tych rokov sa obvykle predáva za pár stovák. Nudné, vcelku spoľahlivé auto má už predsa len okolo 30 rokov. Možno pre niekoho, kto hľadá prvé auto na začiatok je to fajn, no inak si asi Nissan Sunny nekúpi takmer nikto. Nissan však z neho vyrábal aj naozaj zaujímavé verzie, ktoré sa stali napriek svojej nenápadnosti hotovou zberateľskou raritou. Napríklad Nissan Sunny GTi-R, ktoré sa objavilo na portáli autocompraevenda.pt.

Zdroj foto: autocompraevenda.pt

Nissan svojho času vyrábal model Sunny v špecifikácií GTi. To bolo v duchu trendu vyrábať malé rýchle autá, ktoré by boli dostupnejšie ako čistokrvné športiaky. Pod kapotou mal 1,8 litrový 4 valcový motor s výkonom 140 koní, čo bolo na malé a ľahké autíčko naozaj dosť. No potom tu máme ešte výkonnejšiu verziu Sunny GTi-R, ktorá dostala pod kapotu 2 litrový 4 valcový motor s turbom a výkonom 230 koní. To je aj dnes fajn hodnota, pripomeňme, že tento kúsok je z roku 1991. Má teda už 31 rokov. Pred takou dobou dokázalo auto zrýchliť na 100 km/h len za 5,4 sekundy a maximálka činila 232 km/h. Nissan Sunny GTi-R výkonnostne za sebou nechal v prachu aj také legendy, ako BMW M3 či VW Golf GTI, na Japonca sa nechytali. Prečo mal malý Nissan taký výkon? Mal homologáciu na rally skupinu A. Tento konkrétny kúsok má špecifikáciu GTi-R A, na rozdiel od špecifikácie GTi-R B má aj prvky komfortnej výbavy ako ABS, klimatizáciu či elektricky ovládané okná. Z tohto auta vzniklo dovedna len okolo 15 000 kusov. Keďže sa predávali hlavne v Japonsku, mali pravostranné riadenie. Tento kúsok má volant na ľavej strane, teda tak, ako je u nás zvykom. Týchto áut ale bolo vyrobených ešte menej, len okolo 1 000, čo robí z Nissanu Sunny GTi-R nielen technologickú, ale aj zberateľskú raritu. Aj preto je cena naozaj šialených 49 500 €, uvidíme kedy a či vôbec si svojho kupca tento kúsok nájde.

Zdroj foto: autocompraevenda.pt

Zdroj foto: autocompraevenda.pt

Zdroj foto: autocompraevenda.pt

Zdroj: autocompraevenda.pt

Zdroj foto: autocompraevenda.pt

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Starý Nissan Sunny za takmer 50 000 €, prečo?