Volkswagen Golf GTI je v USA už 40 rokov, oslavujme

Volkswagen Golf budúci rok oslavuje výročie. Verzia GTI bude na americkom trhu už presne 40 rokov a automobilka preto pripravila aj špeciálnu sériu svojho športového hatchbacku, ktorý dal tvár novej triede vozidiel. Vytvoril úplne nový poddruh a po ňom nasledovali aj iné značky. Nový Golf GTI 40th Anniversary Edition sa od bežných Golfov GTI odlíši niektorými základnými prvkami.

Kým celkovo sa označenie GTI ukázalo už v roku 1976 do Ameriky sa pozrel tento vtedy nový model až 7 rokov na to. Vtedy prišiel ako Rabbit GTI, ktorý je zárukou zaujímavej špeciálnej série dnes. Limitovaná séria bude v ponuke s dvomi exkluzívnymi farbami, červenou Tornado a sivou Urano. Výber však nebude obmedzený na tieto dve a zákazníci si môžu vybrať aj perleťovo bielu Opal a žltú metalízu Pomelo.


Foto: Volkswagen

Každý jeden kus z tejto špeciálnej série 1 500 kusov bude stáť na 19-palcových zliatinových diskoch s mnoholúčovým dizajnom a lesklým čiernym povrchom. Tieto disky budú obuté do letných pneumatík s rozmerom 235/35 R19 a budú mať červený pásik pre kontrast. Tie disky, samozrejme. Samotné disky evokujú to, čo automobilka použila pri špeciálnej sérii Golf GTI Clubsport 45 oslavujúcej 45 rokov modelu v Európe.


Foto: Volkswagen

Pod kapotou nebolo treba robiť žiadne výrazné zmeny, zostal tam dvojlitrový benzínový motor, ktorý má výkon 180 kW (245 k) a krútiaci moment 370 Nm. Štandardom pre túto verziu sú adaptívne tlmiče a elektronický uzatvoriteľný predný diferenciál. Z celého počtu 1 500 vozidiel bude pre americký trh polovica s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou a druhá polovica so sedemstupňovú automatickou, ale s dvomi spojkami, ako sme pri Volskwagene zvyknutí.


Foto: Volkswagen

O dovoze na náš trh netreba ani diskutovať, lebo táto verzia nemá pre európsky trh žiadnu relevanciu. Ak ju teda uvidíte v inzercii, tak vedzte, že to je individuálny dovoz z USA. Len tak na okraj, alternatíva s automatickou prevodovkou bude stáť takmer 34 000 €, čo atakuje cenu napríklad Corolly GR Sport, keby chcete už niečo špeciálne z USA doviezť. Ak chcete špecialitu s relevanciu pre náš trh, tak môžete stále siahnuť po výročnom modeli Golfu R, alebo po spomenutom Golfe GTI, ktorý vznikol ako limitovaná séria ku 45-temu výročiu GTI celkovo.


Foto: Volkswagen

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Volkswagen

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Volkswagen Golf GTI je v USA už 40 rokov, oslavujme