BMW XM: Drahé SUV s astronomicky vysokou cenovkou -

Prvý počin divízie BMW Motorsport s posilou v podobe elektrického pohonu. Cena je astronomická! Za koľko je na predaj nové BMW XM?

XM dostal novučký 4,4-litrový benzínový motor V8 s technológiou TwinTurbo. K tomu PHEV – s podporou elektromotora. BMW tak ponúka 480 kW, 653 koní a maximálny krútiaci moment 800 Nm. Výkonný model prichádza s pohonom 4x4 a osemstupňovou prevodovkou M Steptronic.

Zaujíma ťa zrýchlenie? Akcelerácia z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy nie je úplne neprekonateľná, čo poteší rivalov. Určite je ešte v hre Cayenne Turbo S E-Hybrid od Porsche s akceleráciou z 0 na 100km/h za 3,6 sekundy! Maximálna rýchlosť až 295 km/h!

Už sa teším ako si ho kúpim za 15 rokov za 8 000 eur. To je 1 z komentárov pod článkom s informáciami o novinke. To sa však veľmi pravdepodobne nestane. Cena je vysoká, pretože to má opodstatnené dôvody.

V bežnej verzie XM dostane zákazník v štandarde s obmedzovačom rýchlosti, ktorý limituje rýchlosť na 250 km/h. Za príplatok môžeš túto hranicu zdvihnúť na 270 km/h. Okrem toho vozidlo disponuje elektrickým pohonom. Čisto na elektrinu dokáže BMW XM prejsť asi 80 kilometrov. O dojazd sa stará lítium-iónová batéria s kapacitou 25,7 kWh.

Hmotnosť vozidla je 2750 kg, čo nie je málo. S touto hmotnosťou sa spájajú určité nevýhody, ktoré dobre poznajú veľké SUV. Vyššia pohotovostná hmotnosť je vyvážená výhodami, ktoré si získajú pozornosť diváka.

Kombinácia dlhého rázvoru, širokého rozchodu kolies, rozloženia hmotnosti skoro 50/50 a nízkeho ťažiska, kvôli umiestneniu batérie na podlahe, sa postarala o to, že táto loď je na vozovke dobre ovládateľná a zároveň mimoriadne pohodlná.

Vo výbave dostane nový majiteľ štandardnú výbavu, ktorej súčasťou je adaptívny podvozok M, so špecifickými pružinami, elektronicky riadenými tlmičmi a ďalšou vychytávkou. Toto je úplne prvé BMW z divízie M s elektromechanickými adaptívnymi stabilizátormi so 48-voltovou technológiou.

To nie je všetko. Majiteľ si vychutná jazdu v BMW XM so špecifickým brzdovým systémom M a zliatinovými diskami kolies s voliteľnou veľkosťou až 23 palcov. Ďalšia špeciálna vlastnosť. Je to prvý ostrý BMW plug-in hybrid s označením M. Nekončíme, v súčte špecifík ide o najvýkonnejšie sériovo vyrábané vozidlo divízie BMW M.

Začiatok výroby výroba naplánoval na december 2022 v USA. Do celého sveta bude postupne prichádzať od jari 2023. Na záver najdôležitejší údaj. Cena. Áno, skutočne astronomická. BMW XM sa bude predávať za 170 000 eur. Toto je neoficiálna cenníková cena stanovená pre nemecký trh. Po príchode na trh môžeme očakávať aj príchod ešte silnejšieho hráča. O srdcia majetných zabojuje statné BMW radu M, BMW XM Label Red Top. Čo ponúkne? Kombinovaný výkon 550 kW, 748 koní a maximálny krútiaci moment 1000 Nm!                   

Zdroj foto: BMW

Zdroj: BMW   

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / BMW XM: Drahé SUV s astronomicky vysokou cenovkou -