Aston Martin DBR22 oslavuje schopnosti divízie Q

Aspoň Martin má divíziu Q, ktorá sa stará o špeciality vo výrobe. Či už sú to samotné odtiene farieb karosérie, alebo interiéry podľa požiadaviek zákazníka, dokáže však spraviť aj špeciálne kusy v malých počtoch. Ako jeden jediný vznikne model DBR22.

Tento model svojou koncepciou a svojím tvarom priamo čerpá z minulosti a z modelov DBR1 a DB3S. Je teda dvojmiestnym roadsterom s otvoreným kokpitom s naozaj minimálnym čelným sklom vysokým len niekoľko centimetrov. Ale dôležité je, že ukazuje možnosti použitia novej 3D tlačovej technológie na stavbe zadného pomocného rámu. Ten je samozrejme z hliníka, aj keď je z tlačiarne. Rovnaký materiál a rovnakú technológiu prípravy využila divízia Q automobilky Aston Martin aj na ďalšie prvky v zadnej časti napojené práve na pomocný rám. Takto ušetrí veľa hmotnosti bez toho aby sa menila tuhosť vozidla.


Foto: Aston Martin

Karoséria je postavená len z niekoľkých karosárskych panelov. V prednej časti má novú masku chladiča so zaujímavejším tvarom ako majú všetky ostatné modely. Jednotlivé prvky masky sú z karbónu a veľký otvor pomáha chladiť motor s 12 valcami, ktorý sa skrýva pod dlhou prednou kapotou. Zadná časť je veľmi ľahko pôsobiaca so svetlami cez celú šírku vozidla. Pod svetlom je časť na odvetranie a obrovský difúzor s centrálne umiestnenou koncovkou výfuku.


Foto: Aston Martin

Divízia Q použila 21-palcové zliatinové disky so 14 lúčmi a centrálnou uzamykacou maticou. Interiér sa nesie v znamení karbónových sedadiel potiahnutých kožou.

Aston Martin, teda jeho divízia Q pod kapotu natlačila 5,2-litrový motor V12 so špeciálnym nastavením. Jeho maximálny výkon je 518 kW (704 k) a krútiaci moment 753 Nm. Agregát spolupracuje s osemstupňovou automatickou prevodovkou s možnosťou radenia pádlami pod volantom. Aston Martin hovorí, že na stovku sa tento otvorený automobil dostane za 3,4 sekundy a maximum má stanovené na 320 km/h.


Foto: Aston Martin

Ako bolo jasné už od začiatku, sériová výroba možná rozhodne nebude, maximálne sa automobilka uchýli k tej malosériovej a na jej základe vznikne niekoľko kusov. Aj preto je zbytočné čokoľvek hovoriť o cene vozidla. Ak by niekto takýto automobil chcel, má predsa možnosť obrátiť sa na Aston Martin priamo a tam mu povedia niekoľkomiliónovú cifru, ktorá určite nebude prekvapením pri takýchto unikátnych vozidlách.


Foto: Aston Martin

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Aston Martin (Q)

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Aston Martin DBR22 oslavuje schopnosti divízie Q