Dodge Durango SRT sa vracia ako monštrum s viac ako 700 koňmi

Americká automobilka Dodge hovorí o svojej elektrickej budúcnosti a predstavuje koncepty na elektrickú energiu, ale zatiaľ, v súčasnosti, koná úplne opačne. V ponuke sa znovu objaví šialený Dodge Durango SRT Hellcat, ktorý má naozaj extrémny motor a bol naposledy v ponuke pred viac ako rokom. Do predaja sa dostane ako modelový rok 2023 už koncom tohto roka.

Zmenami oproti bežnej verzii budú rozšírenia blatníkov a špeciálny bodykit, ale tým najväčším bonusom bude predsa pohonná jednotka. Kým sa k nej dostaneme, stačí spomenúť, že Durango SRT si stále zachováva tri rady sedadiel s možnosťou až ôsmich miest na sedenie v usporiadaní 2+3+3.

Veľký motor pod prednou kapotou bude rovnaký Hellcat, ktorý majú aj modely Challenger a Charger. V preklade to znamená 6,2-litrový, kompresorom dopovaný osemvalec, ktorý ponúka výkon 527 kW (717 k).

Foto: Dodge

Automobilka uvádza, že na stovku sa dostane za chvíľku nad 3,5 sekundy, za ktoré zvláda šprint na 60 míľ za hodinu, čiže to bude trvať približne 3,7 sekundy. Zaujímavý je aj čas za ktorý vozidlo prejde obligátnu štvrť-míľovú hranicu, pre nás vychovaných ma metrickom systéme, 400 metrov. Na takúto vzdialenosť s pevným štartom stačí Dodge Durango SRT Hellcat iba 11,5 sekundy. To je len o niečo viac ako majú podobne motoricky vybavené menšie vozidlá s nižšou hmotnosťou, Challenger a Charger. Maximálna rýchlosť sa veľmi tesne približuje ku tristo kilometrom za hodinu, ale povedzme si na rovinu, kto by chcel ísť v takejto masívnej oblude viac ako 200-kilometrovou rýchlosťou?


Foto: Dodge

Dodge Durango SRT Hellcat svojim znovuzrodením pre rok 2023 nadviaže na ročnú výrobu vozidla v roku 2021 a bude pokračovať v divokej jazde pre viac pasažierov. Minulý rok automobilka pôvodný model, či skôr verziu, zrušila kvôli nízkemu dopytu, čo sa ukázalo ako chyba a zlý úsudok. Dodge spätne opravil svoje kalkulácie a verí, že tentoraz SRT Hellcat zostane v ponuke Duranga omnoho dlhšie.

Tento model je určený pre niekoho, kto má viacčlennú rodinu, musí mať iba jedno vozidlo a chce mať potenciál ťahať príves s hmotnosťou viac ako 4 tony. Oproti svojmu predchodcovi spred roka sa novinka žiadnym spôsobom nelíši a Dodge funguje princípom, že neopravuje to, čo nie je pokazené. Pôvodné stvárnenie Dodge Durango SRT Hellcat bolo rozhodne dobrým produktom, ktorý počas nepriaznivých ekonomických časov nenašiel dostatok zákazníkov.


Foto: Dodge

O cenách sa zatiaľ nič nehovorí, klasicky, tie budú známe až pri samotnom predaji vozidla bližšie ku koncu roka. To čo je jasné, je, že predchádzajúca verzia modelu sa predávala za 82 000 amerických dolárov a slabšia alternatíva SRT 392 stojí 68 690 amerických dolárov. Tentoraz je predpoklad, že základná cena vrcholného modelu mierne porastie. Veď ostane unikátom. Takto šialený výkon nemajú takmer žiadne iné modely, vrátane tých európskych od Porsche, či Lamborghini. A keby aj mali, tak ich SUV sú stále menšie iba s dvomi radmi sedadiel a maximálne päticou pasažierov. V Durangu je potenciál až 8 sedadiel, čiže kolektívneho žalúdočného problému pri ostrej jazde zákrutami. Durangu SRT Hellcat sa môže vyrovnať už iba Cadillac Escalade-V s najvyšším výkonom 502 kW (682 k).


Foto: Dodge

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Dodge

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Dodge Durango SRT sa vracia ako monštrum s viac ako 700 koňm...