180 km so spotrebou 1 kWh - Karbónový elektromobil z Trnavy

V automobilovom svete odjakživa existuje snaha pokoriť rekordy. Dá sa prejsť 180 km so spotrebou 1 kWh? Mladí Trnavčania sa o to pokúšajú.

Trnavčania sa rozhodli zúčastniť súťaže a zapojiť sa do populárneho Shell Eco-marathonu. Zabojovať a vyhrať skúšajú so svojím konceptom odľahčeného karbónového elektromobilu, ktorý sami vyvinuli a vyrobili. O čo sa pokúšajú? Cieľom je prejsť 176 kilometrov so spotrebou 1 kWh. Podarí sa to?

Trnavský tím študentov zo Strednej priemyselnej školy dopravnej bol tento rok jediným tímom zo Slovenska, ktorý sa zúčastnil medzinárodných pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2022, ktorá sa konala od 3– do 6. júla. Aká bude konkurencia? V týchto pretekoch sa predstaví ďalších 38 družstiev z celého sveta.

Tieto preteky sa každoročne konajú v Európe, Severnej Amerike a Ázii. Súťaženie sa skladá  z 2 kategórii. Prototypy a Urban Concept. Kategória Urban Concept zahŕňa automobily, ktoré môžu jazdiť v bežnej premávke. Čo sa týka pohonu, súťažiaci môžu prihlásiť autá na benzín, diesel, ethanol, vodík alebo elektrický pohon. Špeciálnou kategóriu sú autonómne autá.

Trnavčanom sa už podaril aj prvý úspech. Stiahli hmotnosť vozidla. Prototyp je vyrobený z karbónu a váži o 40 kg menej ako prototyp, predstavený na poslednej súťaži. Trnavskí študenti súťažia piatykrát na úplne novom elektrickom vozidle. Jeho hlavnými výhodami v porovnaní s predchodcom je pevnejšia konštrukcia a nižšia hmotnosť. Váži 40 kg, o 6 kg menej oproti predchodcovi.

Aké riešenie pohonu študenti zvolili? Pohon zabezpečuje lítium-iónový akumulátor s maximálnou rýchlosťou vozidla 35 km/h. Trnavčania chcú pokoriť svoj vlastný predchádzajúci rekord 176 kilometrov so spotrebou 1 kWh.

Hlavným cieľom Shell Eco-marathon Europe je vyrobiť vozidlo, ktoré prejde čo najviac kilometrov na 1 liter paliva či 1 kilowatthodinu elektrickej energie. Preteky sú súčasťou festivalu Make the Future, ktorý je zameraný na inovatívne myšlienky a vízie v oblasti budúceho využívania energie.

Eco-marathon je súťaž s názvom Shell Eco-marathon Mileage Challenge. Začiatok súťaže siaha až do roku 1939. V tomto roku zamestnanci spoločnosti Shell Oil Company v USA uzavreli stávku, kto sa dostane najďalej s rovnakým množstvom paliva. Prvé takéto preteky Shell Eco-marathon Mileage Challenge sa konali už v roku 1985 vo Francúzsku. Na štart sa postavilo 25 drevených vozidiel. Odvtedy počet súťažiacich z celého sveta rastie a dnes sa prihlasuje do súťaže viac ako 100 000 účastníkov z viac ako 60 krajín z celého sveta.

Zdroj foto: makethefuture.shellZdroj foto: makethefuture.shell

Zdroj: makethefutue.shell, Stredná priemyselná škola dopravná

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / 180 km so spotrebou 1 kWh - Karbónový elektromobil z Trnavy