Starý Golf s výkonom 54 koní a takmer pol miliónom km?

Volkswagen Golf bol predajným hitom pri každej svojej generácií. Aj preto je ich na trhu jazdených vozidiel hromada. Tie staršie generácie sa ale pomaly stávajú raritou. Hlavne nájsť takéto auto v pojazdom stave, kedy má pred sebou ešte aspoň nejaký potenciál býva zázrakom. V tomto prípade tu máme Golf druhej generácie, ktorý je zaujímavý tým, koľko kilometrov dokázal najazdiť s tak slabým motorom.

Výkon nie je všetko

Výkon sa mnohými vodičmi naozaj preceňuje. Iste, je lepšie mať pod kapotou nejakú výkonnostnú rezervu, ktorú viete použiť pri krízovej situácií, napríklad pri tesnom obiehaní. Mnoho vodičov ale extra výkon nepotrebuje, jazdie pokojne, predvídajú, nepotrebujú predbiehať kvôli pár ušetreným sekundám či minútam. A takýto vodič vie byť spokojný aj s autom, ktoré výkonu na rozdávanie rozhodne nemá. Tak, ako tento Golf druhej generácie s výkonom 54 koní z portálu mobile.de.

Zdroj foto: mobile.de

Ide o Golf druhej generácie, ktorá je dnes trochu v tieni prvej, ktorá bola na začiatku úspechu Golfu. Napriek tomu dokáže zaujať. Tento červený kúsok pochádza z roku 1987 a je zaujímavé hlavne jeho porovnanie s takou Škodou 120. Kvalita, komfort a celkovo zážitok z jazdy bol v Golfe niekde celkom inde. Pripomeňme, že taký Favorit prišiel až o rok neskôr. Vráťme sa ale ku tomuto Golfu. Pod kapotou má 1,6 litrový naftový motor, hladký dízel. Iste, kultivovanosť je na úrovni traktora, avšak je to v podstate nezničiteľný motor. Jeho výkon činí 54 koní, s ktorými sa na 100 km/h dostanete takmer za 20 sekúnd a maximálka je len tesne nad hranicou maximálne povolenej rýchlosti na diaľnici. Aj to však na pokojné predpisové jazdenie stačí. Prevodovka je manuálna 4 stupňová, dnes už ozajstná rarita. Čo bolo na tomto Golfe pre majiteľa okrem spoľahlivosti najzaujímavejšie? Spotreba. Tá činila len 4,4 litra nafty, čo je aj dnes extrémne málo a pred 35 rokmi to bola hodnota z ríše snov. Nízke prevádzkové náklady boli jedným z dôvodov, prečo si aj tak málo výkonné auto nechal majiteľ tak dlho. A jazdil s ním naozaj dosť. Za 35 rokov zvládol červený Golf 474 132 km! Je to okolo 1 100 km mesačne, takže naozaj bežné jazdenie.  Stav je navyše vzhľadom na nájazd veľmi fajn, ak by predávajúci udal že má 200 000 km, nebol by dôvod neveriť. Nuž a cena? 1 999 €, za auto ktoré má toho za sebou síce naozaj dosť, ale ešte veľa vydrží a ak sa čosi pokazí, každý to opraví. Navyše nič to nezožerie.

Zdroj foto: mobile.de

Zdroj foto: mobile.de

Zdroj: mobile.de

Zdroj foto: mobile.de

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Starý Golf s výkonom 54 koní a takmer pol miliónom km?