Nový motor Mazda, objem 3,3 litra, spotreba len 4,1 litra paliva!

Asi každý, kto má rád autá by chcel mať aspoň raz poriadny veľký motor s výkonom a zvukom, ktorý spraví radosť pri každom naštartovaní. Je to však vždy len voľba srdca. Obzvlášť v dnešnej dobe hrá svoju úlohu aj rozum. Platiť vysokú poistku, tankovať omnoho častejšie ako pri nejakom úspornom nafťáku. Mazda však mnohým splní sen o veľkom motore s extrémne nízkou spotrebou.

Japonec až na koniec

Povesť japonských áut netreba nikomu predstavovať. Svojou spoľahlivosťou bodujú u mnohých majiteľoch, ktorí si ich nevedia vynachváliť. Obzvlášť Mazde sa darí v predajoch a je aj u nás mimoriadne obľúbená. A navyše sa nebojí vydať ani o trochu inou cestou, ako konkurencia. Prináša tak rôzne inovácie a keď sa vydaria, všetkým z toho môže padnúť sánka. Dúfajme, že tomu tak bude aj v prípade jej nového motora, o ktorom informoval portál carscoops.com.

Zdroj foto: news7h.com

O aký zázrak sa jedná? Nuž, začnime tým, že tento agregát bude pod kapotou novinky menom Mazda CX-60. Ide o stredne veľké SUV s atraktívnymi líniami, takže o zákazníkov nebude mať núdzu. Už od pohľadu je jasné, že Mazda CX-60 bude mieriť skôr do mestských uličiek ako do terénu. Hotový poklad však skrýva pod kapotou. Mazda šla na prvý pohľad celkom proti prúdu a prináša veľký 6 valcový motor s objemom 3,3 litre! Presne tak, žiaden downsizing, ale poriadny motor a 6 valcov. A navyše pôjde o naftu! Druh paliva, ktorý je mnohými čím ďalej, tým viac zatracované. Motor bude mať označenie 3.3 e-Skyactiv D a pôjde o naozajstný unikát, ktorý dokáže byť zároveň aj ekologický.

Zdroj foto: news7h.com

Pozrime sa na neho bližšie. Ako sme spomínali, pôjde o 3,3 litrový 6 valcový naftový motor, ktorý však bude mild-hybrid. Bude disponovať pohonom zadných kolies a technológiou, ktorá vďaka predkomore pripravuje palivovú zmes ešte pred vznietením a aj zásluhou tohto systému prinesie ohromujúco nízku spotrebu. V tomto prípade pôjde o výkon 200 koní pri spotrebe len 4,1 litra nafty na 100 km, čo je neuveriteľné! Znova pripomíname, ide pritom o 3,3 litrový 6 valcový motor! A ak by vám nestačilo ani týchto 200 koní, je tu aj silnejšia verzia. Konkrétne ide o 254 koní, s ktorými sa na 100 km/h dostane za 7,4 sekundy, čo je na SUV veľmi fajn výsledok. Poteší aj pohon 4x4 a spotreba? Tá je aj v tomto prípade priam neuveriteľná, len 4,4 litra na 100 km! Nuž, uvidíme ako na tom budú tieto motory so spoľahlivosťou, ak to ale bude v norme, Mazda má našliapnuté na to stať sa hitom.

Zdroj foto: news7h.com

Zdroj: carscoops.com

Zdroj foto: news7h.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nový motor Mazda, objem 3,3 litra, spotreba len 4,1 litra pa...