Japonský elektromobil lacnejší než Fabia!

Elektromobily sa dostávajú čoraz viac do povedomia verejnosti a stávajú sa bežnou súčasťou premávky v našich uliciach. Iste, nájdu sa motoristi, ktorí obhajujú ich výhody, na druhej strane Európa vytvára čoraz väčší tlak na elektromobily. Stále sú však drahé a pre bežného človeka nedostupné. Nie je to tak v každej krajine, niekde sa k elektromobilu dostanete aj relatívne lacno. Čo by ste povedali na mestský elektromobil za cenu Fabie?

Dokonalé auto do mesta

Elektromobily mnohým ľudom do oka nepadli. Nevidia v nich zmysel, dlhé dobíjanie a nízky dojazd sú obmedzujúce. V mestách majú však elektromobily už svoje opodstatnenie, na pár kilometrové dochádzanie sú ako stvorené. Vedia to aj v Japonsku v Nissane, priniesli model Sakura, o ktorom informoval portál caranddriver.com.

Zdroj foto: caranddriver.com

Nissan Sakura, japonskejšie meno auta azda ani neexistuje. Ide o maličké mestské auto, ktoré krásou neohúri, avšak všetkým ďalším áno. Ide o kompaktný elektromobil s polomerom otáčania menším ako 5 metrov, čo je v úzkych uličkách japonských miest na nezaplatenie. Sakura má miesto pre 4 cestujúcich, aj malý batožinový priestor. Ak ale cestuje len dvojica pasažierov, trápiť vás to nemusí, nakoľko priestoru vzadu je dostatok. Japonské miniauto je elektromobil s dojazdom 180 km, čo na auto takejto kategórie maximálne postačuje. Výkon 64 koní dieru do sveta neurobí, avšak opäť treba brať do úvahy použitie v mestskom prostredí, kde je to veľmi fajn. Prekvapí aj výbava, ktorá je naozaj nadštandardná. Je tu parkovací asistent, eco či športový režim, digitálny prístrojový štít, veľká 9 palcová obrazovka, dokonca aj funkcia spätného nabíjania, kedy môžete auto využiť ako powerbanku. Najlepšia je na tom všetkom cena. V prepočte ide o nejakých 17 000 €, po štátnej dotácií dokonca len 12 800 €, čo je menej ako Fabia v totálnom základe! Za takéto peniaze by bol z Nissanu Sakura hit aj u nás, bohužiaľ bude ale k dispozícií len v Japonsku. Pozitívom je minimálne to, že ide o dôkaz, že aj elektromobil dokáže byť za naozaj prijateľnú cenu.

Zdroj foto: caranddriver.com

Zdroj foto: caranddriver.com

Zdroj: caranddriver.com

Zdroj foto: caranddriver.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Japonský elektromobil lacnejší než Fabia!