Čo sa stane, keď obuješ pneumatiky F1 na bežné auto? Youtuber otestoval!

Čo sa stane, keď obuješ pneumatiky F1 na bežné auto? Sodoma a Gomora alebo sa nič špeciálne nestane? Pozri si extrémny pokus na vlastné oči na videu!

Značka, ktorej sa podarí vyrobiť automobil, ktorý to dotiahne až do Formule 1 je považovaná za mimoriadne úspešnú a jej renomé rastie zo dňa na deň. Sú však časti, ktoré nemusia tak dobre fungovať pri typovo iných automobiloch. V prípade pneumatík je lepšie, ak na vynálezy a testovanie obutia z F1 radšej zabudneš!

Známy youtuber, ktorý stojí za úspešných kanálom Driven Media, sa rozhodol, že jednou sadou týchto pneumatík obohatí vlastné testovacie stredisko Caterham. Čo sa stalo? Osvedčili sa? Ako tento nápad vznikol? Povieš si, vezmem pneumatiky z auta, ktoré jazdí šialene rýchlo a dám ich na iný automobil. Stop. Toto vôbec nie je dobrá úvaha ani nápad.

Tento spôsob uvažovania, ani update nespôsobí, že sa daný automobil bude lepšie držať na trati alebo bude excelovať v zákrutách. Kľučkovanie s takým automobilom je mimoriadne nebezpečné. Pretekárske autá kategórie F1 fungujú v oveľa väčších rýchlostiach ako bežné autá. To znamená, že pri bežných rýchlostiach iných áut, pneumatika nemá potrebný čas na zahriatie. Nebude preto správne fungovať. Vlastne sa jej priľnavosť vôbec nedosiahne a neprejaví. Výsledok. Extrémne nebezpečná jazda a manévrovanie.

Obmedzená funkčnosť je zachytená na videu lepšie ako dokonale. V prípade F1 totiž hlavnú úlohu nehrajú pneumatiky, ale šialene dokonalá aerodynamika formule, ktorou nedisponujú žiadne iné autá. Práve aerodynamika tlačí monopost k zemi silou niekoľkých stoviek kilogramov. To sa v prípade použitia bežného automobilu nestane. V žiadnom prípade neskúšaj laicky ani inak pochopiť alebo otestovať fungovanie profesionálnych mašín a strojov!

 

Zdroj foto: wonderfulengineering.comZdroj foto: wonderfulengineering.comZdroj foto: wonderfulengineering.comZdroj foto: wonderfulengineering.comZdroj foto: wonderfulengineering.com

Zdroj: wonderfulengineering.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Čo sa stane, keď obuješ pneumatiky F1 na bežné auto? Youtube...