Renault Espace F1 - beštia s výkonom 811 koní!

Renault Espace je prekvapením na trati. Táto beštia s výkonom 811 koní dosahuje rýchlosť ako Formula 1. Nenechaj si ujsť netradičnú raritu s výkonom superšportu!

V automobilovom svete vznikajú z času na čas raritné modely, ktoré nemajú žiadne praktické využitie. Slúžia ako ukážka toho, čo všetko je možné vyrobiť a aké neskutočné vlastnosti môže v modernom svete automobil mať. Vďaka tomu tu máme autá s motorom z lietadla, šialený Hummer H2 alebo najmenšie automobily sveta.

Renault Espace s motorom z Formuly 1

Rok 1995 bol v automobilovom svete mimoriadne štedrý. Vznikli modely, ktoré sa tešia popularite dodnes. Z tohto obdobia pochádzajú mnohé slávne MPV-čka. Všetci si pamätáme, akým hrdinom sa stal jeden z prvých predstaviteľov triedy MPV, koncept Alfa Romeo New York Taxi. Tento automobil vznikol ešte v roku 1976. Ďalším konceptom, ktorý sa dostal do povedomia a na cesty bola Lancia Megagamma. Ani tento koncept nedozrel do sériovej podoby. Krátka kapota a ani tvarové línie, rovnako ako u predchodcu, nespôsobili dostatočný boom a na cesty sa v nedostali tak, ako plánovali.

Autá z pekla

V 80. rokoch prišiel Renault Espace. Spása áut z pekla. Prvá skica vznikla ešte v 70. rokoch. Nakreslil ju anglický nadšenec Fergus Pollock, ktorý pracoval pre Chrysler.  Prototyp od Matry neskôr využíval niektoré diely Peugeotu.  

Príchod na trh

V roku 1978 sa Chrysler so Simcou a Talbotom dostali do rúk koncernu PSA Peugeot-Citroën. Vtedy to začalo. Bankrotom. Najprv Simca a potom aj Talbot. Prvotný dizajn považovali stále za príliš prevratný a neodvážili sa s ním čeriť hladiny dizajnu. Matra si projekt vzala a pomenovala ho P18. So svetlami z Peugeotu svoje dielo ukázala Renaultu. Výsledok? Hurá, konečne príchod na trh!

Renault Espace s motorom z Formuly 1

Najväčšia radosť zákazníkov? Model dokáže odviezť až 7 osôb v relatívne nečakanom pohodlí. V roku 1995 už model oslavoval svojich prvých 10 úspešných rokov na trhu. Nečakaný zvrat v kariére nastal, keď Renault uspel  v pretekoch Formuly 1. Sezónu roku 1993 víťazne ukončil za volantom s pretekárom Alainom Prostom v monoposte Renault-Williams FW15-C. Tisícpäťstokoňové monoposty to už mali na trati spočítané. Už sa tak nedarilo prekombinovaným strojom so sadou extrémnych turbodúchadiel. V Renaulte Prostovho monopostu trónil 10-valcový motor, ktorý nemohol ostať nepovšimnutý.

811-koňová beštia

Tento pohonný agregát sa rozhodli natrepať do tela Renaultu Espace druhej generácie. Výsledný stroj však Renault pripomína iba náznakom tvarov a siluety. Renault Espace F1 je šialenosť, ktorú musíš vidieť. Ako sa ti páči? Tento zlatý klinec Renaultu má 4 plnohodnotné sedadlá so štvorbodovými bezpečnostnými pásmi. Výkon zabezpečuje 3,5-litrový 10-valec, ktorý kvôli osadeniu do Renaultu Espace F1 prešiel masívnymi úpravami. Z výkonu 700 koní poskočil parameter na 811 koní, alebo ako niektoré zdroje uvádzajú, až  831 koní!

Rýchlostné parametre

Maximálna rýchlosť Renaultu Espace F1 bola 300 km/h. Karbón-keramické brzdy umožňovali ísť na 270 km/h a späť na nulu na úseku krátkom len 600 metrov! Akcelerácia z 0 na 100 km/h len za 2,8 sekundy! Proste tento šialený stroj mal pre konkurenciu jedinú správu. Dovidenia! Ako sa ti Renault MPV smršť na kolesách páči? Podeľ sa s nami o svoj názor v komentároch.

Zdroj foto: wheelsAge.orgZdroj foto: wheelsAge.orgZdroj foto: wheelsAge.orgZdroj foto: wheelsAge.orgZdroj foto: wheelsAge.orgZdroj foto: wheelsAge.orgZdroj foto: wheelsAge.org

Zdroj: wheelsAge.org

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Renault Espace F1 - beštia s výkonom 811 koní!