Drahé elektromobily? Budú ešte drahšie!

Elektromobily boli pre mnohé automobilky budúcnosťou. Vsadili do nich mnoho nádejí, niektoré všetky. Predpoklad, že časom bude popularita a tým aj predajnosť elektromobilov stúpať, vďaka čomu sa bude ich cena znižovať sa tak celkom nepotvrdil. Ich cena paradoxne stále viac a viac stúpa. A nevyzerá to tak, že by sa čosi mohlo zmeniť.

Nedostatok materiálov, cena pre vyvolených.

To, že sú elektromobily extrémne drahé a pre bežných smrteľníkov takmer nedosiahnuteľné je faktom. Sedliacka logika hovorí, že ak by sa ich vyrábalo násobne viac, poklesla by aj ich cena. Lenže k masovému rozmachu veľmi nedochádza, navyše sme tu mali čipovú krízu, taktiež aj vojna na Ukrajine a s ňou súvisiace sankcie voči Rusku situácií iste nepomáhajú. Aj kvôli tomu bude cena elektromobilov pravdepodobne len a len stúpať. Informoval o tom portál economictimes.indiatimes.com.

Zdroj foto: wbur.org

To, že bude cena elektromobilov len stúpať, je čosi, s čím počíta množstvo motoristov. Je pochopiteľné, že na zdražovanie upozorňuje hlavne bežná verejnosť. Nezvyčajné však je, ak na toto začne upozorňovať sama automobilka, ktorá sa na elektromobily zameriava. V tomto prípade ide o koncern Tata Motors. Ten poukázal na to, že cena elektromobilov bude len a len rásť, napríklad len batériové články majú byť v dohľadnej dobe drahšie o 20%. A z celkovej ceny auta tvoria nemalú položku. A práve kvôli vojne na Ukrajine budú stúpať ceny všetkého. Rusko je totiž výrazným hráčom na poli surovín, ktoré sa pri elektromobiloch používajú. Napríklad taká Tesla Model 3 sa predávala za približne 35 000 € po prepočte, potom stúpla jej cena na približne 44 000 € a predpokladá sa, že v roku 2023 bude stáť okolo 53 000 €. Iste, je to predpoklad, ktorý sa nedá brať úplne na 100 % vážne, avšak pri súčasnej situácií sa mu asi aj dá veriť. Ak by to tak bolo, tak cena v roku 2023 vzrastie v porovnaní s cenou z roku 2021 v podstate o polovicu! A to je naozaj desivý nárast ceny. Nuž, budúcnosť elektromobilov dostáva ďalšiu ranu pod pás, možno nejako nejaká automobilka prehodnotí svoje smerovanie a uzná, že sa aspoň dočasne navráti k autám s benzínovými a naftovými motormi.

Zdroj: economictimes.indiatimes.com

Zdroj foto: wbur.org

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Drahé elektromobily? Budú ešte drahšie!