Ford predstavil novú prevodovku pre Pumu s hybridom, radí sama

Doteraz bola situácia s prevodovkami vo Forde Puma a Fiesta veľmi jednoduchá. V ponuke boli manuály a automat pre slabšie verzie. Kto chcel automat pre hybrid, musel počkať. Avšak čakanie sa skončilo a automobilka predstavila automat aj pre tento model.

O tom, že práve automatická prevodovka ku veľmi podarenému mild-hybridnému crossoveru pribudne sa hovorilo už dlhšie. Nebude však jedinou možnosťou, kde bude sedemstupňový dvojspojkový automat fungovať. Veľmi podobne je koncipovaná Fiesta, ktorá tiež dostane takúto istú prevodovku.

Tak konečne je dobrá správa aj pre tých, čo chceli moderný systém, ale nechceli radiť prevody. A tu je situácia ešte zamotanejšia na Slovensku. V ponuke Pumy sú aktuálne výhradne mild-hybridné benzíny a jeden naftový motor. To znamená, že automat, ktorý bol pre niektoré verzie najmä Fiesty v iných končinách sveta u nás v Pume v ponuke nebol.

Foto: Ford

Motor, o ktorom sa bavíme je litrový trojvalec s doplnkom vo forme 48-voltového štartér-generátora a malej batérie, ktorá uskladňuje energiu. Tú posiela naspäť do štartér-generátora vo chvíľach, kedy funguje ako elektromotor.

Ford hovorí, že práve Puma, aj keď s nižším výkonom 92 kW (125 k) dokáže zrýchliť s novým automatom o 4 percentá rýchlejšie ako to zvláda verzia s manuálnou prevodovkou. Podľa toho aký stupeň výbavy má vozidlo ponúkne aj možnosť radenia pádlami pod volantom manuálne.

Pre Pumu bude automat predstavovať zrýchlenie s okamžitým preraďovaním bez trhnutia. Toto nie je prvý dvojspojkový automat, ktorý Ford v ponuke mal. Ešte nedávno bol jeden aj v Mondeu, ale tam ho vymenil klasický hydrodynamický menič.


Foto: Ford

Výraznou novinkou a príjemným vylepšením je nová funkcia adaptívneho tempomatu. S automatom má v kolónach možnosť zastaviť a opätovne sa rozbehnúť. Je jasné, prečo toto nie je možné s manuálnou prevodovkou. Automat naviac ponúkne možnosť diaľkového štartu cez aplikáciu FordPass v mobilnom telefóne. Toto je znova vec, ktorá by bola s manuálnou prevodovkou naozaj nereálna.

Zatiaľ nie je známe o koľko sa zvýši cena Pumy, ani Fiesty s touto novou kombináciou, ale je jasné, že komfort sa zvýši neporovnateľne. Je však zrejmé, že to bude o niečo viac ako stojí s mauálnou prevodovkou. Práve s výkonom 92 kW (125 k) aktuálne Puma začína na sume 20 690 eur s výbavou Titanium, ktorá má už veľa komfortných a bezpečnostných prvkov v štandardnej výbave.


Foto: Ford

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Ford

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Ford predstavil novú prevodovku pre Pumu s hybridom, radí sa...