Trabant mal byť v roku 2009 elektromobil! Poriadne štýlový!

Trabant je autom, ktoré sa stalo skutočnou legendou. Nielen počas dlhých rokov bývalého režimu, kedy bolo bakelitové auto jednou z mála možností nejaké vôbec mať. Charakteristický vzhľad a zvukový predaj ho robia atraktívnym dodnes. A ak sa nájde správna partia “bláznov”, tak s Trabantom sa dá prejsť aj svet! Aj pre takúto popularitu sa mal v roku 2009 dočkať návratu ako elektromobil. Lenže to celkom nevyšlo.

Trabi do zásuvky?

Trabant rozhodne nie je auto, ktoré by bolo reprezentantom elkologického vozidla. Práve naopak. V roku 2009 však uzrel svetlo sveta mimoriadne zaujímavý koncept, ktorý by bol v dnešnej dobe pravdepodobne predajným trhákom. O prototype s názvom Trabant nT informoval portál zimbio.com.

Zdroj foto: zimbio.com

Keď sa na tento elektrický Trabant pozriete, vyzerá skvelo aj dnes. Príjemný dizajn, ktorý vkusne odkazuje na predchodcu zaujme aj dnes. Je takmer neuveriteľné, že tento koncept má už 11 rokov! Presne tak, tento odvážny počin prišiel v roku 2009. Stála na ním spoločnosť Herpa, ktorá sa zaoberá výrobou modelov áut. Ako predloha slúžil dvojdverový model 601 kombi. Nechýba ani typická svetlo modrá farba či charakteristické okrúhle svetlomety. Dĺžka necelé 4 metre je fajn do mesta, 2,45 metra dlhý rázvor náprav dáva dostatok priestoru pre posádku. Ideálne auto do mesta. Navyše aj štýlové. Veľká škoda, že sa Trabant nT nedočkal sériovej výroby, nakoľko takýto podarený retro dizajn je dnes mimoriadne žiadaný.

Zdroj foto: zimbio.com

Čo sa týka pohonu, pod kapotou sa nachádza elektromotor s výkonom 64 koní. To stačí na maximálku 130 km/h, dojazd mal byť na úrovni 160 km, pri príplatkovej verzií 250 km. To je na mestské použitie dostatočná hodnota. Nuž prečo teda tento atraktívny novodobý Trabant skončil len ako prototyp? Problémom boli peniaze. Do vývoja samotného prototypu nasypala Herpa 3 milióny €. Na zahájanie produkcie bolo treba omnoho viac, okolo 100 miliónov €. Spoločnosť sa spoliehala, že svojím prototypom nadchne bohatého sponzora a Trabant nT príde v roku 2012. Bohužiaľ sa tak nestalo. Asi nebola vhodná doba, ak by prišiel na trh Trabant nT dnes, určite by zožal oveľa väčší úspech.

Zdroj: zimbio.com 

Zdroj foto: zimbio.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Trabant mal byť v roku 2009 elektromobil! Poriadne štýlový!