MINI 1499 GT prichádza s odkazom na históriu aj na nové trhy

MINI predstavilo verziu 1499 GT už pred takmer rokom, ale stále je zaujímavá a teraz má bližšie ku globálnej limitovanej sérii. Okrem doterajších trhov sa začne predávať aj v USA, kde bude fungovať bez predného evidenčného čísla, čo trochu vyčistí dizajn týchto partií.

Malý krpec s označením 1499 GT má evokovať históriu, lebo podobne bol v sedemdesiatych rokoch označený tiež špeciálny model 1275 GT. Tu prichádza vysvetlenie prečo práve toto číslo. Je to objem pohonnej jednotky v centimetroch kubických. Pri súčasnom MINI to znamená 1,5-litrový prepĺňaný trojvalec, ktorý má výkon 100 kW (136 k). Poháňa prednú nápravu.

Foto: MINI 

Dá sa povedať, že 1499 GT je vlastne vizuálne verzia JCW. Ale iba vizuálne, lebo motoricky ostáva stále obyčajným Cooperom. Základná výbava pre trojvalec je manuálna šesťstupňová prevodovka, ktorú môže nahradiť sedemstupňový dvojspojkový automat.

Verzia 1499 GT je charakteristická svojim matným čiernym sfarbením doplneným o zlaté pásy s označením v spodnej časti bokov. Predná maska je nalakovaná čiernou lesklou farbou, rovnako ako kľučky a lemy svetiel. Vlastne zmizli úplne všetky chrómové prvky. Z verzie JCW pridchádzajú nárazníky a tiež zadný spojler a prahy. Trochu bežnejšie sú 17-palcové zliatinové disky s piatimi dvojitými lúčmi. Disky sú tiež lakované čiernou farbou.


Foto: MINI 

Interiér kombinuje vlastnú alternatívu alcantary, látku Dinamica čiernej farby so znova čiernou bežnou látkou. Z verzie John Cooper Works má 1499 GT športovo tvarované sedadlá a volant čalúnený perforovanou kožou s červeným prešívaním. Obklady majú čierne lesklé lakovanie a strop zase dostal čalúnenie čiernou látkou. Všetko je také temné, ako má byť. Najžiarivejším prvkom interiéru je veľký displej v strede prístrojovej dosky.

Táto špeciálna séria sa aktuálne bude teda predávať v USA. V Európe už bola a všetkých 1499 kusov sa vtedy celkom rýchlo dostalo do sveta. Rozdielom americkej verzie je, že už je po facelifte, kým európske modely mali ešte pôvodnú verziu.


Foto: MINI 

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: MINI

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / MINI 1499 GT prichádza s odkazom na históriu aj na nové trhy