Vo Francúzsku zaplatíš daň za ťažké auto. 1 kg za 10 €!

Ekológia a dane. Dve veci, ktoré spolu súvisia a vlády mnohých krajín sa snažia práve zvýšenými daňami motivovať k ekologickejšiemu správaniu. Francúzsko tento trend posúva ešte ďalej a plánuje zavedenie dane pre veľké a ťažké SUV-čka. Je to správny krok?

Sankcie namiesto motivácie

Vlády sa v súčasnosti snažia o dosť zvláštnu politiku. Mnoho z nich prišlo s dotáciami, ktoré však boli často krát len symbolické a neatraktívne. Tak prichádzajú s rozporuplným krokom, radšej budú kúpu bežných áut znevýhodňovať. Doplatia na to teraz hlavne veľké SUV. Informoval o tom portál autoexpress.co.uk. Francúzska ministerka životného prostredia navrhuje kontroverzný krok k zníženiu CO2.

Zdroj foto: autoexpress.co.uk

Ministerka životného prostredia Barbara Pompili si uvedomuje poriadnu záťaž na životné prostredie, ktorú spôsobujú hlavne automobily. Preto na rok 2021 plánuje zavedenie novej dane. Vozidlá s hmotnosťou nad 1 800 kg budú zdanené sadzbou 10 € za každý 1 kg “nadváhy”. Ministerka je názoru, že na väčšie auto sa spotrebuje viac materiálu a energie, rovnako aj pri prevádzke znečisťuje životné prostredie viac. Zaujímavé však je, že týmto opatrením neobmedzila domáce automobilky ako Renault a Peugeot, ltprých SUV sú v limite 1 800 kg. Ak by ste si však kúpili auto vážiace napríklad 2 100 kg, pripravte sa na extra daň vo výške 3 000 €! Iste, také veľké, ťažké a drahé SUV si kúpi človek, ktorému pravdepodobne pár tisíc hore dolu nevadí, ide však o princíp.

Čo tým ministerka sleduje? Samozrejme ako každé eko opatrenie má aj toto mimoriadne vznešené pozadie. Toto nariadenie má na jednej strane odradiť ľudí od kúpy takýchto áut, rovnako má však aj motivovať automobilky, aby sa zamysleli nad svojim smerovaním a smerovaním celej planéty. Nuž, ktovie či ide o správny krok a či automobilky zmenia svoje myslenie a či dokážu prestať myslieť len na komerčné úspechy svojich modelov.

Zdroj: autoexpress.co.uk

Zdroj foto: autoexpress.co.uk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Vo Francúzsku zaplatíš daň za ťažké auto. 1 kg za 10 €!