Tento autobus odvezie 150 ľudí, mal sa predávať za 21 000 €!

Autobusy mnohí vnímajú ako spomaľovače dopravy, prípadne ako veľké nevzhľadné škatule. Sú však mimoriadne potrebné a vo veľkej miere prispievajú k tomu, aby bolo na cestách o čosi viac priestoru. Problémom pre dopravné spoločnosti môže byť ich cena. V Bielorusku však bolo takmer na spadnutie riešenie, ktoré by potešilo všetkých dopravcov.

Extrémna kapacita, jazdé vlastnosti ako žiaden iný autobus

Model MAZ 131.020 mal byť takmer terénnym vozidlom, ktoré malo byť určené na prepravu cestujúcich v krajinách s veľmi zlou dopravnou infraštruktúrou. Portál 1cars.org prišiel s informáciami o tomto ukončenom projekte, ktorý mal slúžiť nielen na prepravu v afrických krajinách. Záujem o autobus z Bieloruska prejavilo množstvo hlavne post socialistických krajín ako Gruzínsko, Uzbekistan, Kazachstan a ďalšie. Trh sa črtal naozaj atraktívny. Lenže akosi to nedopadlo.

Zdroj: 1cars.com

Tento projekt siaha do roku 2013, prototyp bol dokončený v roku 2015 a potom z neznámych dôvodov skončil. Veľká škoda. Autobus na jedoduchom podvozku mal dostať čo možno najjednoduchšiu a najpraktickejšiu karosériu. Vnútri sa nachádzalo 43 sedadiel, no celková kapacita bola neskutočných 150 ľudí! Ako to? Nuž na strechu vedie rebrík a je tu plošina s nosnosťou 3 tony, ktorá slúži nielen na prevoz batižiny, ale aj ďalších cestujúcich. U nás by nič takéto neprešlo, no ak ste boli v niektorých z východných krajín, tam ide o celkom bežnú prax.

Zdroj: 1cars.com

Čo sa týka pohonu, pod kapotou sa nachádza naftový agregát s výkonom 250 koní, ktoré z autobusu raketu nespravia, no budú postačovať. Predsa len, celé monštrum váži 16,3 tony! Na tom všetkom mala byť najlepšia cena, ktorá bola v prepočte len okolo 21 000 €! Vzhľadom na to, že sa za takéto peniaze dal kúpiť nový odolný autobus išlo o mimoriadne lákavú sumu. Žiaľ z nejasného dôvodu sa tento autobus do predaja nikdy nedostl, stihol najazdil len 30 testovacích kilometrov.

Zdroj: 1cars.com

Zdroj: 1cars.com

Zdroj foto: 1cars.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Tento autobus odvezie 150 ľudí, mal sa predávať za 21 000 €!