Znovuzrodený Aston Martin Vanquish vyzerá fantasticky a jazdí ešte lepšie

Aston Martin začal s výrobou modelu Vanquish v roku 2001. Prvá jeho generácia vznikala do roku 2007 a potom prišla pauza. Druhá generácia sa ukázala v roku 2012 a skončila v roku 2018. Avšak aktuálne dizajnér tej prvej, Ian Callum, predviedol oživenie pôvodného modelu. Spravil s ním to, čo robí Singer s Porsche a Automobili Amos s Deltami.

Pôvodný model vznikal ako Vanquish s 5,9-litrovým motorom V12 s výkonom 343 kW (460 k) a krútiacim momentom 542 Nm. To stačilo na stovku za 4,6 sekundy a maximum 306 kilometrov za hodinu. Výkonnejší Vanquish S mal 388 kW (520 k) a 576 Nm.

Foto: Callum Designs

Ian Callum Vanquish prichádza ako restomod, čiže vzal to najlepšie z pôvodného modelu a vylepšil väčšinu problémov. Celkovo konštruktéri okolo dizajnéra spravili 350 zmien a otestovali ich na 20-tisíc míľach naprieč Britániou. Okrem samotnej krajiny prebiehali testy aj na okruhoch Ladoux, ktoré patria Michelinu. Tým pádom je jasné, kto je dodávateľ obutia.


Foto: Callum Designs

Po zásahu má motor s rovnakým objemom výkon až 427 kW (580 k). Zmenou prešiel aj motorový priestor, kde je veľa prvkov z karbónu a dokonca z kože. Motor dostal karbónové sanie a zvody z nehrdzavejúcej ocele s rovnakou dĺžkou. Prekvapením je prevodovka. Zákazník si môže vybrať, či chce manuál, automat, alebo pôvodný poloautomat. Ten doladili a mal by konečne fungovať tak, ako bolo v pláne pôvodne. Zmenil sa aj podvozok. Je rozšírený o 60 milimetrov a znížený o 10 milimetrov. A keďže sa na testovaní podieľal aj gumárenský gigant Michelin, tak oživený pôvodný Vanquish využíva obutie s označením Pilot Sport 4S.


Foto: Callum Designs

Kým zovňajšok sa líši len v detailoch, interiér dostal trochu zásadnejšie vylepšenia. Má byť kvalitnejší a využíva kožu Bridge of Weir Leather Company. V strede stredového panelu, na jeho vrchu, pribudli hodinky. Tie sú odnímateľné a dajú sa použiť ako vreckové. Ešte peknú retiazku k nim a do druhého vrecka hodvábnej vesty na rovnakej retiazke okuliare na jedno oko a cestujete v čase ešte ďalej naspäť ako len do roku 2001, kedy predstavili Vanquish. Nový v interiéri je aj displej. Ten ponúkne podporu Apple CarPlay a Android Auto.

Celkovo vznikne 25 kusov pre rok 2020 a montovať ich bude R-Forged. Ten má spojitosť s R-Motorsport. Ten stojí za prípravou každého pretekárskeho Aston Martinu. Základná cena je 550-tisíc britských libier.

Foto: Callum Designs

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Callum Designs

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Znovuzrodený Aston Martin Vanquish vyzerá fantasticky a jazd...