VIDEO: cigareta hodená do benzínu, výbuch ako z Holywoodu?

Americké filmy sme kedysi všetci doslova žrali. Každá ukážka života na západe bola nesmierne cenená. No a v každom poriadnom americkom akčnom filme aj v minulosti aj dnes nebola núdza o poriadne výbuchy. Azda najväčším filmovým klišé bola odhodená cigareta na zem, ktorá podpálila tenký pásik zeme poliatej benzínom a blížiaci sa plameň pri kontakte s autom spôsobil spektakulárnu explóziu, v ktorej do vzducu vyletela okrem auta polovica mesta. Je to naozaj pravda?

Lada ako pokusný králik

Na túto filmovú záhadu by sa chcel bližšie pozrieť azda každý. Len povedzme si úprimne, kto by mal odvahu zapáliť benzín a skúsiť, či nádrž jeho vozidla naozaj exploduje? Asi nikto pri zmysloch. Ešte že tu máme Rusov. Páni z YouTube kanála Garage54 sa to rozhodli zistiť. Rozhodli sa na to použiť starú Ladu, ktorú odviezli na odľahlú strelnicu. Tam si mohli dovoliť čokoľvek. A veruže si aj dovolili.

Zdroj: youtube.com

Najskôr skúsili to, čo vo filmoch vidíme bežne. Rozliaty benzín na zemi a do neho padá horiaca cigareta. Vo filme sa benzín na zemi okamžite vznieti. Realita? Nič sa nestane. Vôbec nič! Benzín dokanca cigaretu zahasí. Neskôr Rus pokus zopakoval s väčšou cigarou. Tam už čosi zrejmé bolo, aj keď ďaleko za očakávaniami. Poliata zem aspoň trošku zadymila, to je však všetko. Potom Rus siahol po ešte väčšom kalibri. Po brúske! Presne tak, každý normálny človek by si povedal, že je to čisté bláznovstvo. Manipulovať s brúskou a železom obklopený iskrami nad zemou poliatou benzínom by si asi nevedel predstaviť nikto z nás. Odvážny youtuber s tým však nemal najmenší problém. A dosiahol to, čo chcel. Po nejakej dobe šľahania iskier na poliatu zem teplota stúpla tak, že sa benzín konečne vznietil. Ale jednoduché to určite nebolo.

Zdroj: youtube.com

Nuž a na záver prišiel najzaujímavejší test, skúška podpálenia nádže auta. Iste, je to len stará Lada, ale aj tak. Páni podpálili pás zeme poliaty benzínom, ktorým sa oheň nezadržateľne blížil k Lade. Keď ju dosiahol, tak... dohromady sa toho veľa nestalo. Iste, auto začalo horieť avšak žiadnej explózie sme sa nedačkali. Auto začalo postupne horieť a to, že v ňom bol benzín na prvý pohľad nemalo vplyv. Nuž, benzín horí ale nie tak ako vo filmoch, napríklad taká nafta nehorí takmer vôbec. Ak by ste chceli poriadny výbuch, museli by ste podpáliť auto na LPG, vtedy by to bola naozaj poriadna rana! Dúfajme, že ju nikdy nezažijete.

Zdroj: youtube.com

Zdroj foto: youtube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / VIDEO: cigareta hodená do benzínu, výbuch ako z Holywoodu?