Autopilot Tesly na prázdnom parkovisku trafil jediný stĺp!

Tesla o sebe každý deň vyhlasuje, že myslí predovšetkým na inovácie. To je v značnej miere pravda, na druhej strane má za sebou Tesla mnoho škandálov a nepodarených technologických vychytávok. A stále pribúdajú nové. Napríklad to, ako autopilot Tesly nezvládol ani tú najjednoduchšiu úlohu. Prejsť takmer prázdnym parkoviskom, napriek tomu, že Tesla chce už tento rok uviesť plne autonómne vozidlo.

Autonómna budúcnosť sveta?

Tesla sa už od svojho príchodu na trh netajila ambíciou priniesť ľudstvu plne autonómne vozidlo. Práve toto by malo byť jej konkurenčnou výhodou a krokom k budúcnosti, ktorá bola pre nás donedávna absolútne sci-fi. Portál teslamotorclub.com však informoval o ďalšom brutálnom prešľape Tesly, ktorá zas zlyhala.

Zdroj foto: teslamotorsclub.com

Zaujímavé je, že Tesla chce byť vo svete autonómnych vozidiel svetovou jednotkou. Veď aj Elon Musk sa ešte v roku 2016 dušoval, že v roku 2018 bude mať Tesla k dispozícií autopilota, pomocou ktorého prejde auto naprieč celými USA bez zásahu vodiča. Žiaľ vieme, ako to dopadlo a ničoho takého nie je Tesla schopná ani dnes. Napriek tomu Musk aj dnes prehlasuje, že už tohto roku dosiahne jeho autopilot úroveň SAE5. Čo to znamená? Ide o absolútneho autopilota, kde si do auta len sadnete, autu poviete kam chcete ísť a ono vás tam zavezie. Takéto vozidlo vlastne nepotrebuje ani volant. Nuž a aká je realita? Tesla súčasne disponuje autonómnym riadením úrovne SAE2. Takže asi toľko k reálnym ambíciám zakladateľa automobilky Tesla.

Zdroj foto: teslamotorsclub.com

Žiaľ realita je poriadne smutná. Jeden z majiteľov Tesly Model X sa podelil so svojou nemilou skúsenosťou. Použil funkciu Smart Summon, ktorá má uľahčiť situácie, kedy vyjdete z obchodu s plnými rukami nákupu. Vtedy ju stačí aktivovať a auto sa samo cez parkovisko dostane až ku vám, kde pohodlne veci naložíte a idete domov. Nápad pekný, realizácia je o čosi horšia. V tomto prípade bola Tesla Model X na celkom prázdnom parkovisku a napriek tomu mala nehodu. Narazila do jedného z mála prítomných stĺpov, ktorý bol navyše označený žiarivou žltou farbou. Ak by mala Tesla problém na preplnenom parkovisku, kam každú chvíľu niekto prichádza a odchádza, pochopili by sme to. Ale že zlyhá na celkom prázdnom parkovisku je naozaj tragické zlyhanie. Hlavne keď si vezmeme do úvahy fakt, že majiteľ automobilky je stále presvedčený o tom, že už o pár mesiacov sa dokážu jeho autá po svete pohybovať totálne samé. Utópia. Spomeňme, že náraz na parkovisku bol len pri rýchlosti 6 km/h, skutočne by ste verili tomuto autopilotu pri vyšších rýchlostiach?

Zdroj: teslamotorsclub.com

Zdroj foto: teslamotorsclub.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Autopilot Tesly na prázdnom parkovisku trafil jediný stĺp!