Najextrémenjšia verzia Mercedesu-AMG GT bude Black Series

Mercedes raz za čas vypustí niečo s logom Black Series. Naposledy to bolo v roku 2014. A teraz prišiel ten čas znova a kúry sa dočkal celkom očakávateľne model AMG GT s dvomi dverami. Je výsledkom dlhého čakania a predpokladov ako by vlastne mohol vyzerať.

Novinka bude mať štvorlitrový osemvalec s prepĺňaním. Avšak pod kapotou tohto auta nebude klasický štvorliter, ktorý je vo všetkých ostatných modeloch AMG. Využíva totiž iný kľukový hriadeľ označovaný ako flat-plane. Tento druh sa používa, v súčasnosti, menej, lebo prináša vibrácie a zvýšený hluk. Je však ľahší a dokáže spôsobiť, že motoro dosahuje vyššie otáčky. Aj do otáčok sa motor dostáva omnoho rýchlejšie.

Foto: Mercedes-Benz

Nový motor má označenie M178 LS2. Jeho najvyšší výkon je 529 kW (720 k) a krútiaci moment dosahuje 800 Nm. Maximum výkonu agregát dosahuje medzi 6 700 a 6 900 otáčkami, pričom obmedzovač je nastavený až na 7 200 otáčok. Krútiaci moment je dostupný medzi 2 000 a 6 000 otáčkami za minútu. Oproti iným AMG má tento model aj väčšie turbá a omnoho väčšie medzichladiče stlačeného vzduchu.

S výkonom sa musí vysporiadať sedemstupňová dvojspojková prevodovka a zadný diferenciál. Táto verzia športového Mercedesu sa na stovku dostane za 3,2 sekundy a na dvojstovke je za menej ako 9 sekúnd. Maximum je 325 kilometrov za hodinu. Vyššie ani nemôže byť kvôli aerodynamike.


Foto: Mercedes-Benz

Už na prvý pohľad je však Black Series odlišný od bežných verzií, medzi ktoré sa zrazu radí aj AMG GTR. Má totiž väčšiu masku chladiča a obrovský spojler, ktorý je nastaviteľný. Na kapote a blatníkoch zase pribudli veľké otvory na prívod vzduchu a na zlepšenie prítlaku.

Najzásadnejším prvkom je však obrovské zadné krídlo s dvomi plochami a dvojdielnou vrchnou časťou. Je jasné, že aj toto krídlo je nastaviteľné. Nastavuje sa elektronicky až v rozmedzí 20 stupňov. Obe časti sú však nastaviteľné aj manuálne. Podľa očakávaní je všetko vyrobené z karbónu. Každé jedno krídlo, každý z panelov karosérie. Z karbónu sú aj výstuže auta, čo auto robí extrémne tuhým.


Foto: Mercedes-Benz

Podvozok je prevzatý z GTR, čo znamená tiež možnosť kompletného nastavenia. Súčasťou je AMG Ride Control, ktorý elektronicky dokáže nastaviť a upravovať každé koleso samostatne. Interiér auta premenili športové sedadlá a špecifický volant. Auto stojí na 10-lúčových diskoch s 19-palcovým priemerom vpredu a 20-palcovým vzadu. GT Black Series obúva pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2 R MO. Mercedes ich má špeciálne prispôsobené svojim modelom.

Prvé kusy budú dostupné už začiatkom roka 2021.



Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Mercedes-Benz

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Najextrémenjšia verzia Mercedesu-AMG GT bude Black Series