Aj Nissan chytá vlnu veľkých elektromobilov, Ariya prejde až 390 kilometrov

Nissan spopularizoval modelom Leaf elektromobily. Teda veľkou mierou prispel k masovejšiemu rozšíreniu tohto pohonného systému. Odvtedy elektromobily prenikajú do všetkých tried a čoraz viac sú populárne elektrické crossovery. K tomu zase prispela Tesla, ale tiež Mercedes-Benz a nový Ford Mach-E.

Nissan sa medzi väčšie crossovery chce dostať s novým modelom Ariya. Ten prichádza, okrem iného, s novým a hlavne jednoduchším znakom a tiež s ostro rezanými tvarmi. Niektoré detaily akoby z oka vypadli Mercedesu EQC.

Foto: Nissan

Automobilka potvrdila zámer predávať nový elektrický model s pohonom jednej aj oboch náprav. Úplný základ s jedným motorom a pohonom jednej nápravy bude mať výkon 160 kW (218 k) a krútiaci moment 300 Nm. Dvojmotorová verzia s pohonom všetkých kolies ponúkne 290 kW (395 k) a 600 Nm.

Dvojmotorová verzia bude tá, ktorá bude fascinovať slušnými dynamickými parametrami. Na stovke bude za 5,1 sekundy a maximálne sa rozbehne na 200 kilometrov za hodinu. Pritom automobilka udáva, že verzia s najväčším dojazdom prejde až 300 míľ, 480 kilometrov na jedno nabitie. Toto číslo bude možné dosiahnuť s pohonom jednej nápravy. Verzia long range má batériu s kapacitou 90 kWh, z čoho je 87 kWh využiteľných. Menšia alternatíva má 65 kWh s využiteľnými 63 kWh kapacity.


Foto: Nissan

Pre verziu s pohonom všetkých kolies bude nutné nové prvky niekde umiestniť, čím sa výraznejšie zmenší batožinový priestor. V praxi to znamená zmenšenie z 470 litrov na 415 litrov. To je veľkosť, do ktorej sa už nezmestia dodatočné dve sedadlá. Takže Ariya bude výlučne s piatimi miestami v interiéri. Väčší crossover môže mať buď 19, alebo 20-palcové zliatinové disky.

V interiéri panujú jednoduché a strohé línie. Niektoré ovládacie prvky sú zakomponované do lišty pod displejom informančo-zábavného systému. Ten dokáže spolupracovať aj s mobilnými telefónmi prostredníctvom Apple Car Play, či Android Auto. Okrem nich dokáže zvládnuť aj Alexu. Systém dokáže fungovať aj s over-the-air aktualizáciami. Ariya ponúkne tiež najnovšie verzie asitentov v rámci balíka ProPilot Assist 2.0, ktorý umožňuje jazdu bez nutnosti držať ruky na volante. Ale toto je len v určitých podmienkach.


Foto: Nissan

Ako najväčší konkurent nového Nissanu Ariya bude práve spomenutý Ford Mach-E. Oba majú podobnú formu a tiež niekoľko verzií a kapacít batérie. Nový model sa v Japonsku začne predávať v polovici roka 2021 a v tom istom roku by sa mal, ku koncu, dostať do ostatných častí sveta. Odhadovaná základná cena je niekde okolo 37-tisíc eur.


Foto: Nissan

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Nissan

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Aj Nissan chytá vlnu veľkých elektromobilov, Ariya prejde až...