Elektromobilita bude lacnejšia, Dacia ponúkne model Spring

Elektromobily sú aktuálne ešte stále relatívne horšie dostupné z finančného hľadiska ako rovnako veľké autá so spaľovacími motormi. Znižovanie ceny prichádza postupne, ale stále použiteľné štvormiestne auto balansuje niekde okolo 30-tisíc eur. A toto by mal vyriešiť nový model Dacie nazvaný Spring.

Pre štvorčlennú posádku je použiteľný napríklad Renault Zoe, či Nissan Leaf. Aj keď Škoda Citigo iV má štyri miesta, tak je relatívne malá. Ale zase, tá stojí už od 18-tisíc eur. Preto bude veľmi zaujímavé pozorovať ako stanoví cenu svojho vozidla Dacia.

Foto: Dacia

Dacia Spring je zatiaľ konceptom, ale je veľmi blízko reálnemu predaju. Dôvod na to je jednoduchý, je to vlastne prerobená verzia Renaultu City K-ZE, ktorý sa už od minulého roka predáva  v Číne. Je to úplne to isté auto, ale má iné znaky a trochu zmenený dizajn.

Spring bude prvým modelom automobilky, ktorý bude mať Full LED predné svetlá. Celková dĺžka elektromobilu bude 3,73 metra. Bude teda o niečo menší ako spomenutý Renault Zoe, ale stále ponúkne dosť miesta pre štyroch pasažierov. Teda bude o niečo väčší ako malý elektromobil od Škody.

Výrobca udáva, že na nabitie prejde malý elektromobil až 200 kilometrov podľa normy WLTP. To by znamenalo, že balík batérií bude mať približne 25-27 kWh. Fotky interiéru zatiaľ Dacia nezverejnila, ale asi sa bude veľmi ponášať na to, čo má spomenutý malý Renault.

Foto: Dacia

Odhadovaná cena nového modelu je niekde medzi 15 a 18 tisícmi eur. Je to však len veľmi hrubý odhad, lebo reálny predaj lacného elektromobilu začne začiatkom budúceho roka. Spring však bude dostupný len na vybraných európskych trhoch.

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Dacia

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Elektromobilita bude lacnejšia, Dacia ponúkne model Spring