Mercedes-Benz bude mať naozaj výkonný malý crossover AMG GLA45

Po predstavení najvýkonnejšieho Áčka a CLA bolo jasné, že tento potenciál treba využiť na maximum. Automobilka preto pripravila rovnakú pohonnú jednotku aj pre crossover GLA. Je to logický krok, lebo aj ak sa ich predá len pár, tak prispievajú k imidžu značky.

GLA prešlo transformáciou, pri ktorej sa zo zvýšeného hatchbacku stalo niečo naozaj pripomínajúce malé SUV. Výzor je omnoho agresívnejší, vpredu má masku Panamericana a charakteristický nárazník pripomínajúci ostatné AMG modely automobilky. Obrovské disky sa dajú očakávať, rovnako ako zlepšená brzdová sústava. V základe sú devätnástky disky, ale rozmer môže rásť až do  21 palcov. Predné disky schovávajú šestpiestikové brzdy s priemerom kotúča 350 milimetrov. V prípade AMG Driver's Package sú brzdy dokonca s priemerom 360 milimetrov. Vzadu zase pohľady bude priťahovať masívne krídlo nad oknom a nárazník s výrazným difúzorom. Koncovky výfukov sú reálne a štyri.

Foto: Mercedes-Benz

Interiér prešiel klasickou zmenou a dostal športové sedadlá, športovejší volant s možnosťou potiahnutia alcantarou. Takže šoférske rukavice budú naozaj na mieste. Alternatívou bude čalúnenie kožou Nappa. Štandardom bude MBUX, systém, ktorý bude ale rozšírený o niektoré špecifické AMG funkcie.

To dôležité je však pod prednou kapotou. Priečne umiestnený dvojliter má výkon 285 kW (387 k) a krútiaci moment 480 Nm. Motor funguje s dvojspojkovou automatickou prevodovkou s ôsmimi prevodovými stupňami a pohonom všetkých kolies 4Matic. Automobilka oznámila, že zrýchlenie na stovku trvá 4,5 sekundy  a maximum je klasicky obmedzené na 250 kilometrov za hodinu.

Na využitie výkonu bude mať GLA45 funkciu Race Start, ktorá na moment vypne zapaľovanie pri radení hore a dvojnásobne použije spojku pri radení smerom nadol. Je jasné, že najvýkonnejšie GLA bude mať upravené podvozkové časti. Upravená geometria má zabezpešiť menší torque steer a hliníkové diely zase eliminujú časť neodpruženej hmotnosti. Adaptívne tmiče budú mať tri nastavenia a pod motorom bude mať AMG GLA podpornú výstuhu na spevnenie.

Foto: Mercedes-Benz

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Mercedes-Benz

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Mercedes-Benz bude mať naozaj výkonný malý crossover AMG GLA...