Kúpil si ojazdenú Teslu. Po kúpe zmizla funkcia autopilota!

Opäť tu máme ďalšiu kontroverziu ohľadom Tesly. Už dlho žiadna nebola, čo poviete? Najnovšie ide o príklad toho, že v budúcnosti bude pri autách viac rozhodovať ich softvér a nie hardvér. Predstavte si, že si kúpite auto s funkciou, ktorá z neho o pár dní jednoducho zmizne.

Nová politika Tesly?

Ako uviedol portál electrek.co, Tesla dokáže pomerne jednoducho na diaľku aktualizovať softvér svojich modelov. Istý pán Alec sa rozhodol zakúpiť si ojazdenú Teslu Model S. Išlo o kúsok z roku 2017, aj keď ide o ojazdený kus, nebolo to nič lacné. Za auto dal po prepočte 85 000 €, čo rozhodne nie je málo. Navyše, nejakých 7 300 € z ceny tvoril príplatok za autopilota, ktorého si mnohí pochvaľujú, iní preklínajú. Auto kupoval od predajcu, ktorý sa ku tejto Tesle Model S dostal pomerne zvláštnym spôsobom. Automobilka ho totiž predala prvému majiteľovi, ktorý ju reklamoval kvôli problémom so softvérom. Tesla reklamáciu prijala, vadu odstránila a dala auto na predaj do dražby. Nuž a tam sa ku nej dostal predajca, od ktorého ju má pán Alec. Treba uznať, že predajca ho s históriou oboznámil, takže všetko sa zdalo byť v poriadku.

Zdroj: wakefieldexpress.co.uk

Problém nastal, keď si Alec auto kúpil a doviezol domov. Na jeho zdesenie v aute funkcia autopilota prítomná nebola. Samozrejme začal celú situáciu riešiť so svojím predajcom. A príčina bola naozaj veľmi zaujímavá. Tesla na aukcií auto predala dealerovi 15. novembra, kedy bol autopilot ešte súčasťou výbavy. Lenže o 3 dni neskôr, 18. novembra Tesla na aute spravila aktualizáciu, ktorá funkcie autopilota ostránila. Dôvod bol jednoduchý, kupujúci si jednoducho autopilota neobjednal, preto ho vymazali. Info však dealerovi nedali, preto to nemal ako vedieť a počítal, že autopilota v Tesle Model S stále má. A preto ho tak predával aj ďalej Alecovi.

Zdroj: wakefieldexpress.co.uk

Alec neváhal a obrátil sa priamo na Teslu. Tá mu však odpísala, že preskúmala históriu auta a zistila, že v tomto kuse nebola funkcia autopilota nikdy nezaplatená. Pokiaľ si Alec funkciu chce aktivovať, môže si ju jednoducho zakúpiť. Po ďalšom pátraní Alec zistil, že s podobným problémom sa pri kúpe ojazdeného auta stretlo viacero zákazníkov. Vyzerá to tak, akoby Tesla funkciu opäť deaktivovala, aby za ňu ďalší majiteľ platil opäť. Nuž opäť ďalší dôkaz, ako nebezpečné môžu byť moderné technológie, v aute budete môcť mať len to, čo vám automobilka po zaplatení odomkne.

Zdroj: electrek.co

Zdroj foto: wakefieldexpress.co.uk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Kúpil si ojazdenú Teslu. Po kúpe zmizla funkcia autopilota!