Škoda Octavia má v crash testoch 5 hviezdičiek, nie je jediná

Nezávislá organizácia Euro NCAP každoročne otestuje niekoľko áut, ktoré jednoducho rozbije. A rozbije ich v mene toho, aby zistila aké sú bezpečné a čo vlastne dokážu ponúknuť pasažierom v prípade takejto neželanej aktivity akou búranie bez pochýb je. Najnovšie výsledky ukazujú, že moderné autá sú na tom naozaj dobre a znižujú riziká tak veľmi ako to ide. Vybrali sme pre vás niekoľko výsledkov, ktoré sú zaujímavé aj z hľadiska nášho trhu. Nie je to však len o náraze ako takom, ale aj o bezpečnostných systémoch, ktoré nárazu majú predchádzať.

Škoda Octavia

Nová Škoda Octavia spravila trochu revolúciu a zo štvorokého dizajnu je znova štandardne vyzerajúci predok. Ponáša sa na Superb a má aj podobné výsledky v testoch nárazu do bariéry. Testom prešla verzia 1,5 TSI s výbavou Ambition a karosériou kombi. Výsledok tak platí pre všetky Octavie, okrem plug-in hybridu, ktorý testom ešte len prejde. Výsledok je veľmi dobrý a Octavia získala 5 hviezdičiek. Najslabšie hodnotenie získala Octavia za ochranu chodcov, ale takéto hodnoty sú stále prijateľné v rámci trhu vozidiel. Aktívnu kapotu má stále málo áut.

Foto: Euro NCAP

Volkswagen Golf

Volkswagen postavil Golf na rovnakej platforme akú má aj Octavia, teda je to skôr opačne, ale výsledky sú podobné. Aj Golf dostal za svoju bezpečnosť päť hviezdičiek. Euro NCAP vzalo do testu verziu s motorom 1,5 TSI a výbavou Comfortline, lebo tá má veľkú šancu na predajný úspech. Výsledky sú však platné pre všetky aktuálne ponúkané verzie tohto úspešného modelu. Okrem rovnakej platformy a motorov majú Golf s Octaviou aj veľmi podobné výsledky nárazových testov.

Foto: Euro NCAP

Renault Captur

Druhá generácia modelu je modernejšia, kvalitnejšia a pôsobí exkluzívnejšie ako doteraz. A nemá problém ani s nárazovými testami. Captur dostal tiež 5 hviezdičiek. Pre dospelých má dokonca lepšie výsledky ako Golf, ale len marginálne. Zatiaľ všetky tri autá sú veľmi podobné so svojimi výsledkami, aj keď triedy sú odlišné. Testom prešla verzia s litrovým motorom TCe a výsledky sú platné pre všetky Captury.

Foto: Euro NCAP

Ford Puma

Prerod Pumy na crossover z pôvodného kupé je pre niektorých naozaj veľkou zmenou. Ale okrem samotnej podstaty auta sa zmenila aj bezpečnosť. Kým pôvodná Puma v testoch stretu s bariérou veľmi neobstojí, nová je úplne niekde inde a tiež má päť hviezdičiek so základným bezpečnostným vybavením. Ako referenčná vzorka prišiel základný model, ktorý predurčil výsledky pre všetky verzie v ponuke.

Foto: Euro NCAP

Subaru Forester

Nový Forester prichádza so štandardným systémom EyeSight, ktorý znižuje riziko nárazu už vzhľadom na fakt, že monitoruje mnohé atribúty premávky. Aj vďaka nemu dostal SUV model značky plný počet bodov, ak rátame hviezdičky. Prekvapivo dobré skóre má aj v prípade ochrany chodcov. Do testu si Euro NCAP vzalo verziu s dvojlitrovým motorom, CVT prevodovkou a spomenutým systémom EyeSight. To znamená, že výsledky platia pre úplne všetky Forestery v ponuke.

Foto: Euro NCAP

Audi Q8

Vrchol ponuky Audi, v sekcii SUV, neprekvapil výsledkom, lebo plný počet hviezdičiek má už aj dlhšie vyrábaný model Q7. Celkom šokom je, že ochrana chodcov je na horšej úrovni ako pri Subaru Forester. SUV s hmotnosťou 2,2 tony tiež nemá aktívnu kapotu, čo má naozaj málo áut. Testom prešla verzia 50 TDI. Podľa nového označovania má pod kapotou trojlitrový naftový agregát V6. Číslo 50 označuje interval, v ktorom je výkon vozidla. Výsledky testu sú platné pre všetky verzie Q8.

Foto: Euro NCAP

Nissan Juke

Nový Nissan Juke nezparie podobné technické riešenia s Renaultom Captur. To znamená, že aj výsledky nárazových testov budú tiež s piatimi hviezdičkami. O vizáži predchodcu sa popísalo veľa, nový model je umiernenejší a posúva aj bezpečnosť na novú úroveň. Dokonca aj ochranu chodcov zvláda s hodnotami 81 percent. Testom prešla verzia Dig-T 117 s výbavou N-Connecta, čo znamená, že rovnaké výsledky sú platné pre všetky motory a výbavy v ponuke modelu.

Foto: Euro NCAP

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Euro NCAP

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Škoda Octavia má v crash testoch 5 hviezdičiek, nie je jedin...