Toto je asi najrýchlejšia Škoda Favorit!

Škoda je automobilka s poriadne dlhou históriou. Za sebou má pokusy preniknúť aj do vôd motošportu. Posledné roky ju vnímame predovšetkým z pohľadu účasti na najrôznejších súťažiach rally. V minulosti však skúšala šťastie aj v okruhových pretekoch. Možno vás to prekvapí, ale jej želiezkom do ohňa bola Škoda Favorit!

Škoda Favorit 1600 H

Toto je meno mladoboleslavského špeciálu, o ktorého existencií zas až tak veľa ľudí nevie. Nájsť si ju môžete napríklad aj na portáli auta5p.eu. Zaujímavosťou je, že táto Škoda Favorit 1600 H dokonca v roku 1992 vyhrala vo svojej kategórií 24 hodinové preteky na nemeckom okruhu Nurburgring. Celkovo sa auto umietnilo na 32 mieste z až 260, čo je viac ako krásne umiestnenie. Pozrime sa na to, čo skrývalo pod kapotou.

Zdroj: auto5p.eu

Tento špeciál bol každopádne výrazne odlišný od sériovej verzie. Spoločným je azda len tvar karosérie, ktorá je tiež nižšia a širšia. Prítlačné krídla a ďalšie aerodynamické úpravy sú tiež určené špeciálne na pretekanie. Auto bolo celkovo odľahčené a jeho celková hmotnosť je len 720 kg, čo výrazne prispieva k jeho dynamickým vlastnostiam. Športová verzia dostala aj celkom nový motor, namiesto sériového 1,3 litrového motora sa tu nachádza 1,6 litrový 4 valcový motor s výkonom 167, po úpravách 175 koní. Na to, že ide o mimoriadne ľahké auto postavené pred 28 rokmi je to viac než solídne. Koniec koncov sú aj dynamické parametre možno lepšie, ako by ste čakali. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá len 6 sekúnd a maximálna rýchlosť 240 km/h je v spojení so Škodou Favorit niečo takmer nepredstaviteľné. Nuž, Škoda Favorit 1 600 H je ukážkou, že aj zatracovaná a celkom tuctové auto dokázalo poriadne prekvapiť.

Zdroj: auto5p.eu

Zdroj: auto5p.eu

Zdroj foto: auto5p.eu

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Toto je asi najrýchlejšia Škoda Favorit!