Kvôli týmto autám sa oplatí ísť do Viedne na autosalón

Autosalón vo Viedni je každoročne v januári, tento rok začal 16.1. a skončí 19.1., čiže v nedeľu. Zo západného Slovenska to vôbec nie je ďaleko a ak máte dokonca rakúsku diaľničnú známku, tak sa tam z Bratislavy dokážete dostať za necelú hodinu. Najväčší autosalón u našich susedov ponúka niekoľko zaujímavých noviniek, kvôli ktorým neobanujete výlet.

Škoda Octavia

Najväčším lákadlom pre veľa návštevníkov zo Slovenska bude nová Škoda Octavia. Je to celkom logické, lebo patrí medzi najpredávanejšie autá, ktoré vôbec na Slovensku v ponuke sú. Postupne bude nahradzovať tú štvorokú a nebude vzbudzovať tak kontroverzné reakcie. Naživo vyzerá fakt pekne a v expozícii je okrem liftbacku aj kombi. Zaujímavý je pohľad na nový elektronický volič režimov prevodovky, ktorý má tvar malej páčky. V reále nevadí ani dvojramenný volant a robí celé auto viac jedinečným. V expozícii českej automobilky je aj pekný koncept Vision iV a tiež sa dajú nájsť nové elektrické Citigo iV a hybridný Superb iV. Zaujmú aj Kamiq a Scala zo série Monte Carlo, či zelenou farbou lakované G-Tec verzie modelov spaľujúce aj CNG. Okrem novej Octavie Škoda doviezla aj súčasnú generáciu ako verziu Scout.

Foto: Autobazar.sk

Volkswagen Golf

Jedno z celosvetovo najúspešnejších áut v histórii má už ôsmu generáciu. So základnou výbavou a bielou farbou možno pôsobí trochu nudne, ale v momente ako zvolíte niečo výraznejšie kombinované s peknými väčšími diskami a nebodaj aj balíkom R-Line, tak je z neho vizuálne príjemný automobil. Zatiaľ sa ukázala iba päťdverová verzia, ktorá je aj vo Viedni, ale tento rok by sa mal objaviť aj praktickejší model kombi Variant. Pri Golfe bude tradične široká ponuka pohonných jednotiek a prinesie aj viac druhov hybridov. V expozícii Volkswagenu je tiež možné nájsť T-Roc Cabriolet, T-Roc R a tiež viacero druhov modelu California, vrátane obrovského modelu Grand California. Svoje miesto má v ponuke Volkswagenu stále aj MPV Sharan.

Foto: Autobazar.sk

Peugeot e-Legend

Peugeot síce priniesol ukázať 3008 Hybrid4, ktorý má vďaka elektromotoru na zadnej náprave pohon všetkých kolies, ale aj hybridné 508 a 508 SW, rovnako ako e-208 a e-2008, ale tie nepútajú pozornosť tak ako fantastický koncept e-Legend. Je to elektromobil, ktorý by mnohých presvedčil, že chcú kľudne aj takýto pohon. Koncept automobilka prvýkrát ukázala na autosalóne v Paríži v roku 2018, ale stále vyzerá úžasne. Vonkajšie tvary jasne pripomína historický model 504 Coupe. Je vlastne jeho modernou reinkarnáciou. Interiér nezaostáva za exteriérom a je čalúnený modrou látkou. Automobilka na pohon konceptu použila systém s celkovým výkonom 340 kW (462 k), krútiacim momentom 800 Nm a stovkou do 4 sekúnd. Podľa WLTP má mať so 100 kWh batériami dojazd až 600 kilometrov. Smutné je, že takéto auto asi v ponuke nebude.

Foto: Autobazar.sk

BMW M850i Gran Coupe

BMW tiež ponúka mnoho elektrifikovaných vozidiel. Veľa vozidiel v expozícii sú plug-in hybridy. Medzi nimi sú novinky ako napríklad X1 s takýmto ústrojenstvom. Tých, čo veľmi hybridy nemusia určite poteší pohľad na M235i Gran Coupe. Ale nesmieme zabudnúť ani na zelené BMW X6 M Competition. Má trochu extrémnu farbu. Naopak, úplne perfektne pôsobí M850i Gran Coupe. To má krásnu tmavozelenú farbu. Pozorne si ho pozrite, ak pôjdete, na jednej strane má jeden druh diskov a na druhej úplne inú.

Foto: Autobazar.sk

Alpine A110S

Je to stále produkt Renaultu, ale Alpine má poriadnu históriu. Okrem úprav sériových Renaultov mala aj vlastné modely. Oživený A110 je super, ale A110S je jeho ešte ostrejšia verzia. Citiť to na extrémnejších sedadlách, ale dva kufre, jeden vpredu a jeden vzadu, ostali zachované. Výkon má dokonca vyšší a dosahuje 221 kW (300 k). Na stovke je za 4,4 sekundy, čo je zlepšenie o desatinu sekundy. Tomuto autu priamo konkuruje Porsche 718 Cayman a postaví sa proti nemu aj chystaná Toyota Supra so štvorvalcom. Alpine A110S má tiež automatickú dvojspojkovú prevodovku. Materský Renault ukázal najmä najnovšiu generáciu modelu Captur.

Foto: Autobazar.sk

Cupra Tavascan

Elektromobilita zasahuje aj Seat. V jeho stánku je Mii vlak, ale aj elektrický skúter. Koncept el-Born má nádhernú červenú farbu, ale ešte viac zaujme druhý koncept Tavascan. Ostré tvary sú základom dizajnu a nepripomínajú nič iné v ponuke športovej značky Seatu. Aj Cupra Ateca Limited Edition s Akrapović výfukmi vyzerá akosi obyčajne, keď stojí vedľa tohto konceptu. Je tiež elektromobilom, rovnako ako el-Born. Má tiež podobné systémy ako Volkswagen ID3. To znamená, že má 77 kWh batériu a k nej zrýchlenie na stovku za 6,5 sekundy. Maximálny dojazd má byť niekde okolo 650 kilometrov. Seat však ukázal aj ostatné modely. Tarraco však prišlo pred tým ľahkým faceliftom, ktorý má priniesť iný font označenia na kufri a spojené zadné svetlá úzkym LED pásom.

Foto: Autobazar.sk

Opel Insignia

Automobilka, po novom patriaca do rovnakej skupiny ako Peugeot a Citroën, predstavila všetky verzie malej Corsy, ale tiež ukázala aj inovovaný model Insignia. To, čo by sa dalo označiť za vrchol ponuky automobilky je stále samostatným modelom bez pričinenia nového materského koncernu. Nové má trojvalcové motory a tiež aj motor vo verzii GSi. Avšak ešte dôležitejšou inováciou ako práve agregáty sú nové hlavné svetlá. Majú viac ako 80 LEDiek na každý svetlomet a dokážu lepšie pracovať s detailami osvetlenia. Aj preto majú označenie Pixel LED.

Foto: Autobazar.sk

Honda E

Elektromobily, ale tie sériové, reprezentovala aj Honda s novým modelom E. Patrí k tej časti malých elektromobilov, ktoré možno označiť ako „Cute“.  Zvonka trochu zjemnila oproti viac rozkročenému konceptu, má dokonca päť dverí, ale ponúka aj príjemnú porciu priestoru. Absolútne vynikajúco vyzerá prístrojová doska plná displejov. Tie sú aj miesto koncenčných spätných zrkadiel. Tento model bude na Slovenksu stáť od 26 990 eur, po odrátaní podpory, ktorú aktuálne niektorí získajú. Reálna cena je tak 34 990 eur. Výkonnejšia verzia Advance bude stáť o 3 000 eur viac a ponúkne výkon 113 kW (154 k). Máme zákulisnú informáciu, že tento malý elektrický krpec by sa mal objaviť aj na autosalóne v našom hlavnom meste.

Foto: Autobazar.sk

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Autobazar.sk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Kvôli týmto autám sa oplatí ísť do Viedne na autosalón