Autonómny autobus e-Palette poslúži na olympiáde v Tokyu

Toyota poskytne až 20 špeciálne navrhnutých vozidiel e-Palette „Tokyo 2020 Version“ pre potreby mobility športovcov v rámci olympijských a paralympijských hier v Tokiu 2020, kde by vozidlá mali zabezpečiť automatizovanú prepravu športovcov a personálu na okružnej linke olympijské a paralympijské dediny. Batériové elektromobily s autonómnym riadením boli upravené špeciálne pre potreby hier, čiastočne aj na základe spätnej väzby od športovcov, ktorí informovali o svojich potrebách.

Model e-Palette, prvýkrát predstavený v roku 2018, je prvým vozidlom od Toyoty vyvinutým špeciálne pre aplikácie autonómnej mobility ako služby („Autono-MaaS“). Je odrazom prebiehajúcej premeny automobilky Toyota na firmu poskytujúcu služby mobility a vozidlo samo osebe spája elektrifikáciu, prepojené siete a vyspelé technológie riadenia na podporu nových aktivít zdieľanej mobility a obchodných modelov.

e-PaletteZdroj: Toyota

Verzia „Tokyo 2020 Version“ bola upravená pre jedinečné potreby olympijských a paralympijských dedín - je vybavená veľkými dverami a elektrickými rampami pre jednoduché a rýchle nastupovanie a vystupovanie skupiniek športovcov, vrátane paralympijských športovcov. Vozidlo bude ovládať systém autonómneho riadenia s maximálnou rýchlosťou až 20 km/h (úroveň autonómie SAE level 4) pod dohľadom pracovníka obsluhy na palube vozidla pre zaistenie bezpečnosti.

e-Palette

Zdroj: Toyota

Nasadenie vozidiel e-Palette na podporu mobility športovcov a personálu je kľúčovou súčasťou programu Toyoty poskytovať vyspelé riešenia mobility v rámci hier Tokio 2020 v úlohe prvého celosvetového partnera pre mobilitu v čase konania olympijských a paralympijských hier. Toyota má ďalej v pláne využívať poznatky získané prevádzkovaním vozidiel e-Palette počas hier Tokio 2020 pri ďalšom vývoji vozidla na podporu budúcich aplikácií MaaS (Mobility-as-a-Service). Vozidlo e-Palette bude odhalené a potom vystavené v stánku Toyota medzinárodného autosalónu v Tokiu 2019, usporiadanom v Japonsku od 23. októbra do 4. novembra 2019.

 

Hlavné technické špecifikácie

Dĺžka/šírka/výška/rázvor

5 255 mm/2 065 mm/2 760 mm/4 000 mm

Počet cestujúcich

Max. 20 (vrátane jedného pracovníka obsluhy)

Pre invalidné vozíky: až 4 invalidné vozíky + 7 stojacich cestujúcich

Dojazd

Cca. 150 km

Rýchlosť

19 km/h

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Autonómny autobus e-Palette poslúži na olympiáde v Tokyu