10 najväčších elektrických noviniek z autosalónu vo Frankfurte

Autosalón vo Frankfurte bol tento rok špecifický. Niektoré automobilky ho vynechali, najmä francúzske, ale ešte viac zaujme iný fakt. Takmer každý výrobca, ktorý potrebuje dorovnať emisie na úroveň v budúcnosti potrebnú podľa noriem, mal jeden, alebo viac. Ako titulná fotka je špeciál od Volkswagenu, ktorý je na rôzne preteky.

Sériové autá

Honda E

O malom krpcovi na elektrickú energiu sa hovorilo veľmi dlho. A ronvako dlho Honda ukazovala koncept, ktorý bol predzvesťou malého E.  Má výkon 110 kW (150 k) a s 32 kWh batériou dokáže na nabitie bez problému prejsť až 200 kilometrov. V predaji bude od marca 2020.

Foto: Autobazar.sk

Volkswagen ID.3

Na ID.3 má už automobilka 30-tisíc objednávok. Je to prvý masový elektromobil automobilky, ktorý stojí naviac prijateľnú sumu okolo 30-tisíc eur. Zákazníci si ho dokonca objednávali aj napriek tomu, že ho ešte nevideli. Základná verzia s 48 kWh batériou dokáže prejsť na nabitie 300 kilometrov, ale pribudne aj 82 kWh s dojazdom 475 kilometrov. No a aby bola ponuka kompletná, bude aj stredná verzia s 62 kWh a dojazdom 370 kilometrov. Auto veľkosti Golfu ponúkne miesto pre piatich.

Foto: Autobazar.sk

Porsche Taycan

Prvé plne elektrické sériové Porsche je presne tým, čo sa dalo čakať. Je výkonným elektromobilom, ktorý má zdrvujúce zrýchlenie. Najdivnejšie na aute je označovanie verzií slovom Turbo. Elektromobil predsa turbo nikde nemá. Taycan bude mať výkon 460 kW, v režime Boost 500 pre Turbo, 560 pre Turbo S. Pritom batérie budú mať kapacitu 93,4 kWh a umožnia prejsť na jedno nabitie až 412 kilometrov podľa normy WLTP.

Foto: Autobazar.sk

Mini Cooper SE

Nevyzerá inak, základný tvar trojdverového auta je takmer rovnaký ako majú aj štandardné benzínové a naftové verzie. Je mierený na mestské jazdy, lebo má batérie s kapacitou 28,9 kWh, ktoré mu udeľujú dojazd až 185 kilometrov. Celkový výkon 135 kW (184 k) je na úrovni tých Mini, ktoré majú tiež označenie Cooper S a Cooper SD, len majú spaľovacie motory.

Foto: Autobazar.sk

Opel Corsa E

Nový Opel Corsa príde aj s elektrickou verziou, podobne ako aj Peugeot 208. Prekvapením malého modelu je relatívne veľká batéria s kapacitou až 50 kWh. Tá poskytuje energiu motoru s výkonom 100 kW. Takže malá Corsa nebude ani pomalá. Na stovke bude za 8,1 sekundy. Hmotnosť má relatívne prijateľných 1455 kilogramov.

Foto: Autobazar.sk

Škoda Citigo iV

Vo Frankfurte sa oficiálne predstavil aj plug-in hybrid Superb. Ale malé Citigo je plne elektrické a ponúkne až 190 kilometrov dojazdu s batériami s kapacitou 32,3 kWh. Malé auto bude dostupné a zamerané na mesto. Ale zjavne nebude vhodné pre tých, čo bývajú na piatom poschodí v paneláku, pokiaľ nemajú garáž s možnosťou nabíjania. Spustiť predlžovačku z okna nie je práve optimálne.

Foto: Autobazar.sk

Mercedes-Benz EQV

Najväčší elektromobil dáva veľký zmysel. Má 90 kWh batériu, miesto až pre osem ľudí a trochu iný vzhľad ako trieda V. Na nabitie zvládne 400 kilometrov výletu. Je naozaj sériovou verziou a asi aj odpoveďou na mestský transport a transfery na letiská. Shuttle veľkých hotelov majú vynikajúcu alternatívu ako byť zelenšími v očiach ubytovaných hostí.

Foto: Autobazar.sk

Koncepty

Cupra Tavascan

Koncept od športovej značky Seatu ukazuje futuristický styling s masívnymi 22-palcovými zliatinovými diskami. Za dynamickými tvarmi sa schováva motor s výkonom 225 kW (306 k), takže Tavascan bude relatívne rýchlym elektromobilom, ak ho automobilka pretaví do sériového modelu. Na stovke  je za 6,5 sekundy. Pritom batétie majú 77 kWh a dojazd je teda až 450 kilometrov.

Foto: Autobazar.sk

Mercedes-Benz EQS koncept

Koncept sedanu budúcnosti má veľmi čisté tvary a obrovské množstvo LEDiek na prednej maske, ktoré vytvárajú 3D efekt. Rovnaký svetelný zdroj je aj v zadnej časti, kde sú samotné LEDky zakomponované do panelov karosérie. Má motor s výkonom 350 kW, ale závažnejší je údaj o dojazde, ktorý automobilka prezentuje. S batériami s kapacitou 100 kWh má zvládnuť až 700 kilometrovú trasu.

Foto: Autobazar.sk

BMW Vision M Next

BMW ukázalo kupé s tvarmi nie nepodobnými modelu i8. Nie je úplne elektrické, ale znova hybridné. Celkový výkon je 442 kW a na stovke je za 3 sekundy.  Maximum je 300 kilometrov za hodinu a zase maximum na elektrickú energiu je až 100 kilometrov.

Foto: Autobazar.sk

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Autobazar.sk

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / 10 najväčších elektrických noviniek z autosalónu vo Frankfur...