Ferrari 250 GTO bolo oficiálne uznané za umenie!

Čo vás napadne, keď sa povie umelecké dielo? Socha? Obraz? Architektonický skvost? Nuž môže to byť aj auto. Avšak nie hocaké. To najdrahšie a pre mnohých aj najvzácnejšie na svete! Ferrari 250 GTO!

Ferrari zapísané v dejinách ľudstva

Ferrari 250 GTO je tu s nami už poriadne dlho. Vyrábalo sa len medzi rokmi 1962 a 1964. Počas tejto extrémne krátkej produkčnej doby dalo Ferrari svetu 36 unikátnych kúskov modelu 250 GTO. Drvivá väčšina z nich mala nesmierne špecifické určenie. GTO-čko nikdy nepatrilo ku klasickým vozidlám, od počiatku to bol čistokrvný športiak. A práve preto sa väčšina z nich objavovala na pretekárskych okruhoch. Čo je ešte viac prekvapivé, tak väčšina z nich sa dochovala dodnes. Nuž a ako sa z legendárneho auta stalo umelecké dielo?

Zdroj: motorauthority.com

Paradoxne za to môžu Taliani. Malá firma v Modene si zaumienila, že začne vyrábať svoje vlastné repliky Ferrari 250 GTO, čo by iste šlo na dračku. Pochopiteľne sa to nepáčilo samotnému Ferrari, ktoré v rámci zachovania mena a povesti modelu 250 GTO poslalo ambicióznu firmu pred súd. Ferrari zažiadalo o zaradenie modelu medzi intelektuálne vlastníctvo a súd im vyhovel. Ferrari 250 GTO tak oficiálne dostalo titul umelecké dielo, čo ho chráni pred akýmkoľvek kopírovaním či napodobňovaním. Znamená to ešte čosi. Vďaka tomuto kroku cena ešte iste o čosi porastie.

Zdroj: motorauthority.com

Zdroj: motorauthority.com

Zdroj foto: motorauthority.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Ferrari 250 GTO bolo oficiálne uznané za umenie!