Čína a Rusko sú spojené prvým cestným mostom

Minulý týždeň sa udial významný míľnik na ruskom Ďalekom východe. Ruskí a čínski budovatelia cestného mosta spojili dva brehy veľtoku Amur medzi ruským Blagoveščenskom a čínskym mestom Chej-che.

Zdroj: russiangeography.com

Prvá myšlienka preklenutia Amuru mostom sa začala realizovať pred tridsiatimi rokmi, ale práce na diele sa zintenzívnili pred troma rokmi. Most sa súčasne budoval z oboch strán. Je dlhý 1080 metrov a šírka vozovky 11 metrov. Stojí na 10 pilieroch, medzi ktorými sú tri prechody pre lode.


Pre most treba ešte dokončiť príjazdovú cestu a zariadenie pre colníkov. Kapacita mosta dosiahne ročne priepustnosť tri milióny osôb a okolo 300-tisíc nákladných vozidiel. Tie uľahčia a zvýšia výmenu tovarov medzi oboma krajinami. Doteraz sa tovary medzi oboma krajinami prepravovali loďami alebo lietadlami. Lodnú dopravu však obmedzovali poveternostné podmienky.


Z Ruska sa do Číny budú prepravovať potraviny a agrárne produkty. V minulom roku sa vyviezlo do Číny takmer 400-tisíc ton sójových bôbov. Bolo to 40 % z ruskej produkcie. Gubernátor Amurskej oblasti Vasilij Orlov predpokladá, že vďaka mostu sa výmena tovarov medzi oboma brehmi Amuru uľahčí a výrazne zvýši.

 

Zdroj: TASR

Zdroj foto: russiangeography.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Čína a Rusko sú spojené prvým cestným mostom