Vynašli pneumatiky na zničené cesty?

Ak je niečo, čo potrebujú motoristi viac ako soľ, je to určite vyriešenie nepríjemného jazdenia po nekvalitných cestných úsekoch. Rozbité cesty sú výzvou pre automobily všetkých segmentov.

Zdroj: Goodyear.eu

Diery na cestách

Poznáme to všetci, príjemná cesta s rodinou, víkend pred nami. Prejazd cez 2, 3 nečakané diery na ceste, v  Bratislave aj mimo hlavného mesta a väčšinu z nás celkom prejde chuť na cestovanie za príjemne prežitým víkendom. Výlety sa stávajú vďaka zlému stavu našich ciest skôr nutným zlom a my sme vôbec nadšení, že na každom kilometri staršej vozovky číha riziko poškodenia nápravy či defektu.

Niektoré pneumatiky tento boj zvládajú lepšie, iné nemajú v sťažených podmienkach slovenských ciest šancu. Existuje riešenie, ktoré by nám umožnilo cestovať pohodlnejšie bez ohľadu na to, aký automobil si na cestovanie zvolíme? Odpoveď je áno.

Zdroj: Goodyear.eu

Pneumatiky na rozbité cesty

Spoločnosť Goodyear sa s touto myšlienkou popasovala odlišných spôsobom. Netreba sa zamerať na segment tvojho automobilu a jeho jazdné vlastnosti. Zamerajme sa na kontaktnú plochu s vozovkou. Práve kolesá a pneumatiky sú v priamom kontakte s vozovkou, práve tu možno dosiahnuť výrazné zlepšenie schopností prejazdu nerovným terénom.

Američania uplatnili presne tento princíp. Vyvinuli prevratné pneumatiky, ktoré cesty vôbec nepotrebujú. Keď kvalita väčšiny ciest potrebám áut a vodičov nevyhovuje, nebudeme ich využívať. Na akom princípe fungujú novinka Goodyear Aero?

Zdroj: Goodyear.eu

Ako novinka funguje?

Revolučná pneumatika stále využíva vonkajšiu časť z gumy. Tá funguje na rovnakom princípe ako sme zvyknutí pri bežných pneumatikách. Inovatívny prístup predstavuje druhá časť pneumatiky. Pripomína lopatky, tie sú navrhnuté pre „let" nad prekážkou, cez nerovnú plochu.Na ich funkčných vlastnostiach sa podieľa aj materiál, ktorý je elastický a zabezpečuje ďalšie tlmenie. Druhý režim umožňuje aj praktické a pôsobivé otočenie vozidla o 90 stupňov. V tomto režime sa vozidlo pohybuje kúsok nad vozovkou. Vzhľadom na funkčné konštrukčné riešenie je možné, že sa pozeráme na pneumatiky budúcnosti. Ako sa nový prístup a uplatnenie nečakaného spôsobu fungovania uplatní v praxi ukáže čas.

Inovatívny prístup uplatňujú v prístupe všetky veľké spoločnosti. Len máloktorej sa podarí priniesť riešenie, ktoré sa na trhu skutočne uchytí. Bude mať toto riešenie dostatočný efekt a umožní v prípade rozbitej cesty pohyb automobilov bez kontaktu s vozovkou? Goodyear Aero majú všetky predpoklady na to, dostať sa na naše cesty.

Sleduj video:

Zdroj: youtube.com

Ďalším inovatívnym prístupom je osadenie bezvzduchových pneumatík. Zaujímavý revolučný systém ponúka systém Michelin X Tweel. Na rozdiel od bežných pneumatík nie sú plnené vzduchom. Podobný systém predstavilo v minulosti viacero spoločností.

Zdroj: michelintweel.com

 

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: goodyear.eu, michelintweel.com

Zdroj video: youtube.com

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Vynašli pneumatiky na zničené cesty?