Na elektromobile sa pneumatiky zničia 10x rýchlejšie!

O plusoch aj mínusoch elektromobilov toho bolo napísaného naozaj dosť. Ich prívrženi už nejaký majú, alebo čakajú, kým budú cenovo dostupnejšie. Tí, ktorí elektromobilitu zas nevedia ani vystáť, tak pre nich sa v zásade nemusí nič meniť. Fakty však hovoria jasne. Kúpa a prevádzka bežného moderného spaľovacieho auta už nie je vôbec lacnou záležitosťou, pri elektromobile sa bavíme ešte o vyšších čiastkach. A výdaje sú vyššie aj v oblastiach, o ktorých by to človek na prvý pohľad nepovedal.

Drahá zábava

Elektromobily sa v poslednej dobe tešia čoraz väčšj obľube. Technológia pokročila, sú čím ďalej, tým lepšie využiteľné. No s ich prevádzkou sa spája mnoho nepríjemností. Nehovoríme len o obmedzenom dojazde, prípadne obmedzenej živostnosti batérií a ich následnej cene. Portál thedrive.com informoval o tom, že vyššie náklady môže znamenať aj rýchlejšie opotrebenie pneumatík.Zdroj foto: thedrive.com

Každá pneumatika má svoju životnosť. Obvykle je dobré vymeniť pneumatiky tak po 5-6 rokoch používania, vydržia však aj 10 rokov, respektíve okolo 100 000 km, no ich vlastnosti môžu byť už negatívne ovplyvnené. Pri elektromobiloch však môže byť problémom aj rýchlejšie opotrebenie pneumatík. Príkladom môže byť obľúbený americký elektrický pic-up Rivian. Auto je zásluhou prítomnosti batérie výrazne ťažšie, kvôli čomu sa pochopiteľne rýchlejšie ničia aj gumy. Auto je v porovnaní s konkurenciou aj o tonu ťažšie, preto dezén mizne ešte rýchlejšie. Paradoxom je, že opotrebenie gúm zvyšuje úsporný jazdný režim, ktorý má slúžiť na čo najefektívnejšiu jazdu. Vtedy sa vypína pohon všetkých 4 kolies a o trakciu sa stará len dvojica predných kolies, ktoré stále musia preniesť 424 koní. To je poriadna záťaž na pneumatiky, kvôli čomu je opotrebenie ešte rýchlejšie. Aby toho nebolo málo, tak sa pri tomto režime zníži aj svetlá výška automobilu a zmení sklon kolies. Iste, valivý odpor je nižší a spotreba poklesne, no pneumatika sa ničí nerovnomerne a skôr. Mnoho majiteľov auta dá na sade nových pneumatík okolo 10 000 km a musí meniť za nové. Bežnému vodičovi je tak treba kúpiť každý rok 2 sady. A jedna sada pneumatík pre tento Rivian v rozmere 20 palcov vajde na približne 1 300 €. Dve sady ročne, to máme 2 600 € na rok. Je to takmer 220 € mesačne len na pneumatiky. A potom že sú elektromobily ekonomickejšie.

Zdroj: thedrive.com

Zdroj foto: thedrive.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Na elektromobile sa pneumatiky zničia 10x rýchlejšie!