Smerovky na Volkswagene budeme možno používať celkom inak!

Ovládanie auta je činnosť, ktorú prakticky denne vykonáva množstvo vodičov. Iste, mnohí z nás to berú celkom automaticky a už sa nad tým ani nezamýšľame. Doba však ide napred a aj tak banálna činnosť môže niekomu robiť problémy. Aj preto sa automobilky snažia o maximalizáciu pohodlia a bezpečnosti pre užívateľov. Občas ale aj takáto snaha o zjednodušenie môže byť kontraproduktívna a narobiť vodičom vrásky na čele. Volkswagen si o čosi také koleduje.

Meniť zabehnuté? Prečo nie?

To, že sa auto ovláda volantom je každému jasné. Iste, sú tu automobilky ako napríklad taká Tesla, ktorá chce inovovať za každú cenu. Aj preto do niektorých svojich modelov dáva namiesto volantu akýsi knipel, volant oválneho tvaru pripomínajúci ovládanie v lietadlách bez vrchného ramena. To hlavne pri práci s volantom v ostrejších zákrutách môže spôsobiť nepríjemnosti. A rozhodla sa zmeniť aj ovládanie smeroviek. Prečo ale meniť niečo, čo je funkčné už po celé desaťročia? To, že niečo nové ide vyskúšať automobilka, ktorá sa prezentuje ako inovátor sa dá pochopiť. Ale že by do toho šiel azda najmasovejší koncern? Nuž, portál sundries.com.ua prišiel s informáciou, že čosi takéto chce Volkswagen naozaj vyskúšať.Zdroj foto: sundries.com.ua

O čo pôjde? Volkvwagen sa chystá otestovať ovládanie smeroviek auta priamo na volante. Ako si to predstaviť? V najjednoduchšej verzií by na volante prosto pribudli tlačidlá, ktorými by sa smerovky ovládali. Prečo to chce koncern robiť? Ich odôvodnenie je jednoduché a korešponduje s dobou, chce ušetriť na výrobe. Nebude tak musieť vytvárať samotné ovládacie prvky na smerovky, klasické páčky. Hovoríte si, kam sa potom podejú ostatné funkcie, ktoré máme na páčkach ako napríklad tempomat, limiter, ovládanie stieračov či svetiel? Nuž, Volkswagen by najradšej na volant presunul aj tieto funkcie. Argument úspory nákladov je potom mimoriadne úsmevný, nakoľko takto by sa ušetrilo tak možno pár desiatok, maximálne stoviek €, čo je vzhľadom na neustále narastajúce ceny automobilov úplne zanedbateľnou kvapkou v mori. Čo je zaujímavejšie, Volkswagen zvažuje nespraviť tieto tlačidlá klasické hardvérové, ale len ako dotykové tlačidlá! Integrácia takýchto plôch a senzorov tak bude možno v konečnom dôsledku ešte drahšia, ako pôvodné riešenie. Do budúcna hrozia navyše dva problémy. Tým prvým bude ovládanie smeroviek v prípade extrémneho natočenia volantu. Pri prehmate tak veľmi jedoducho môžete stratiť pojem o tom, ktorá je ľavá a ktorá pravá smerovka. A druhým problémom by bolo zaistenie toho, aby sa dotykové tlačidlá neaktivovali samovoľne, napríklad pri spomínanom prehmatávaní volantu. Iste, inovácie sú správne a rozhodne ich vítame, avšak niektoré veci by sa mali nechať tak, ako sú a fungujú už po desaťročia.

Zdroj: sundries.com.ua

Zdroj foto: sundries.com.ua

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Smerovky na Volkswagene budeme možno používať celkom inak!